Életfogytiglani büntetést kapott az első háborús bűnökért elítélt orosz katona

Bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt az orosz katonát, aki februárban megölt egy fegyvertelen civilt.

2022. május 23., 13:56

Szerző:

Ez volt Ukrajnában az első háborús bűnök ügyében folyó per – írja a Guardianra hivatkozva a Telex. A 21 éves Vadim Szisimarin már előzőleg is bűnösnek vallotta magát abban, hogy februárban megölt egy 62 éves férfit az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban. Szisimarin azt vallotta a bíróságnak, hogy kényszerítették, és őszintén megbánta a tettét.

Február 28-án Szisimarinék konvoját támadás érte, elszakadtak egységüktől. Társaival elkötöttek egy civil autót, azzal hajtottak, amikor észrevettek egy arra kerékpározó idős férfit, aki telefonján beszélt. Azt gondolták, hogy az ő pozíciójukat jelenti az ukránoknak, vallotta Szisimarin a bíróságnak.

Elmondása szerint társai mondták neki, hogy lője le a férfit.

Védőügyvédje pénteken azt mondta, hogy Szisimarin kétszer is megtagadta a parancs végrehajtását, csak azután lőtt: a három-négy lövésből csak egy talált. A védő szerint a katona a saját biztonságát féltve tüzelt, nem állt szándékában gyilkolni. 

Amikor a férfi özvegye csütörtökön vallomást tett a kijevi bíróságon, szemtől szembe találkozott az orosz katonával, aki korábban már beismerte Olekszandr megölését. Selipova azt kérdezte Szisimarintól, hogy mit érzett, amikor megölte a férjét, Olekszandrt, és megbánta-e tettét? A katona azt válaszolta, hogy már korábban elismerte bűnösségét, illetve bocsánatot kért az özvegytől, hozzátéve, hogy megérti, hogy a nő nem fog tudni neki megbocsátani.

Moszkva korábban közölte, hogy aggódik az orosz katona sorsa miatt, és megvizsgálja, hogyan tudna a védelem segítségére lenni. A Kreml szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszországnak „nincs elegendő kapacitása, hogy személyesen segítsen”. Oroszország kijevi nagykövetsége zárva tart.

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona őrködik a kijevi Függetlenség téren 2022. március 23-án, mivel most először vannak jelei annak, hogy az ukrán erők támadásba lendülnek, visszafoglalnak egy Kijev melletti várost, és megtámadják az orosz erőket az ország déli részén. Az ENSZ szerint több mint 3,5 millió ukrán menekült el az országból az orosz inváziót követően. Több mint 10 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)