CNN: valójában Európa jövőjéről szól a pedofiltörvény elleni fellépés

Kevés az eszköz az EU kezében Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

2021. július 10., 18:06

Szerző:

A magyar és a lengyel kormány homofóbiájáról, illetve az azzal szembeni uniós intézkedések lehetőségeiről írt cikket a CNN a pedofiltörvény életbe lépése kapcsán. A lap szerint az uniós szintű vita valójában nemcsak az LMBTQ-emberek jogairól szól, hanem egész Európa jövőjéről. A tagállamok többsége ugyanis elutasítja a magyar és a lengyel kormányok jogkorlátozó magatartását. De az uniónak nem igazán vannak eszközei velük szemben. Az egyoldalú fellépés az Európai Bizottság vagy egyes tagállamok részéről pedig még akár vissza is üthet, a magyar és a lengyel kormány ugyanis áldozatszerepben tetszeleghet, tovább növelve népszerűségét a saját szavazói körében.

Július 8-án az EP elítélte a nemrég elfogadott LMBTQ-ellenes magyar törvényt és bírálta a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon. Az erről szóló állásfoglalást háromnegyedes többséggel, 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el. A határozat szerint a képviselők szilárd elkötelezettségüket fejezik ki a gyermekek jogainak védelme mellett, és kijelentik, hogy a gyerekek érdekeinek teljes körű tiszteletben tartását az LMBTQ-ellenesség és a gyűlölet szítása helyett a tolerancia és az elfogadás ösztönzésének, és a sokszínűség támogatásának kellene vezérelnie.

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy minden lehetséges módon lépjen fel a törvény miatt. Például indítson kötelezettségszegési eljárást, és az Európai Bíróságon kezdeményezze a jogszabály ideiglenes hatályon kívül helyezését. A tagállamokat pedig arra kérték, hogy ha a Bizottság nem lép, akkor ők vigyék az ügyet az Európai Bíróság elé, és nyújtsanak be államközi kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

(Kiemelt kép: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI )