Belga focidrukkerek az SS-ről és a zsidók elgázosításáról énekeltek

Felvétel készült az esetről. 

2022. január 3., 08:46

Szerző:

A belgiumi Antwerpenben több tucat futballszurkolót filmeztek le, amint náci tisztelgést mutatnak be, miközben a Hamaszról, valamint a zsidók elgázosításáról és elégetéséről énekeltek – írja a Jewish Telegraphic Agency nyomán a Neokohn.

Az antiszemita megnyilvánulás egy futballstadion közelében lévő étteremben történt, az esetet pedig többen is megörökítették, így hamar eljutott az ügy a rendőrséghez is. A hatóságok jelenleg vizsgálja a videókat, amelyek a hét elején jelentek meg a közösségi médiában.

A cikk szerint a videón látható férfiak azt skandálták, hogy az

„Apám a kommandósoknál volt, anyám az SS-ben, együtt égették a zsidókat, mert a zsidók égnek a legjobban”

– valamint azt, hogy

„Hamasz, zsidókat a gázba”

– miközben náci tisztelgést mutattak be.

A hasonló kántálások rendszeresen előfordulnak Hollandiában és Belgiumban, olyan csapatok mérkőzései előtt, amelyeket a rivális futballklubok szurkolói “zsidónak” bélyegeznek, ilyen például az amszterdami Ajax csapatának esete is.

A Belga Királyi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága a múlt héten 2226 dollárra büntette a Club Brugge belga labdarúgócsapatot három közelmúltbeli mérkőzésen hallott kántálás miatt. A Brugge szurkolói azt kiabálták, hogy „Aki nem ugrál, az zsidó”, miközben a mérkőzések alatt fel-alá ugráltak – emeli ki a Neokohn.

(Kiemelt kép: Az ügyészség és a rendőrség vizsgálatot folytat futballszurkolók által elkövetett anitizmus vádja miatt. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.