Beindult a vakcinabiznisz, Vučić befektetne: a kínai oltás a legdrágább

A szerb elnök azt is elismerte, hogy eddig milliárdokat fektettek az országba.

2021. február 5., 18:23

Szerző:

“Azért, hogy Szerbia az év végéig beindítsa a Szputnyik V orosz vakcina hazai forgalmazását, annyit fogunk befektetni, amennyi szükséges” - mondta Aleksander Vučić szerb elnök a Reuters hírügynökségnek, írja a telegram.hr. 

 Vučić az interjúban azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel már egy kezdeti megállapodást is megkötöttek a gyártási eljárás megindításáról. "Jelenleg nem rendelkezünk oltóanyaggyártási kapacitással, de megépítjük. Nem számít, mennyibe kerül, be fogunk rá fektetni" - mondta Vučić. A szerb elnök célja, hogy ne csak saját, hanem a régióban történő exportigényeknek is megfeleljen a jövőben. 

A Reuters jelentése szerint ebben a hónapban további 200 000 adag Szputnyik-, 500 000 adag Sinofarm-, 90 000 adag Pfizer- és az első körülbelül 100 000 adag AstraZeneca-oltásnak kell megérkeznie Szerbiába.

 "A kínai oltás a legdrágább" - mondta Vučić. Szerbiának eddig a Kínával való szoros kapcsolatai segítettek, amely eddig milliárdokat invesztált az országba, árulta el. 

Arról, hogy a kínai vakcina Magyarországnak is drágább lehet, a 168 Óra már írt korábban. Erre utalt, hogy Szijjártó Péter az Indexnek adott interjújában nemcsak az oltóanyag árát nem árulta el, hanem többszöri kérdésre sem mérte össze a két oltóanyag költségét. A külügyminiszter csupán azt hangoztatta, hogy: “mindegyik olcsóbb annál, mint egy ember élete”, és, hogy “a be nem érkezett vakcinánál nincsen drágább”.

 Kiemelt kép: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.