Antony Blinken: továbbra is támogatjuk Izrael védelmét

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte: az Egyesült Államok elítélte a támadást.

2024. április 14., 08:29

Szerző:

„Konzultálni szövetségeseinkkel és partnereinkkel a régióban és szerte a világon az elkövetkező órákban és napokban” az Izrael elleni iráni támadást követően – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap reggel.

„Az Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását” – mondta Blinken.

„Bár nem törekszünk az eszkalációra, továbbra is támogatni fogjuk Izrael védelmét, és ahogy az elnök világossá tette, megvédjük az amerikai embereket.”

Joe Biden: ez győzelem

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel: mint mondta: Izrael számára ez győzelem, mivel Irán támadásai nagyrészt sikertelenek voltak, és Izrael kiváló katonai képességét demonstrálták – mondta a CNN-nek egy magas rangú adminisztrációs tisztviselő.

Ahogyan arról beszámoltunk, az amerikai erők Izrael védelmében is részt vettek, több mint 70 öngyilkos támadó drónt és legalább három ballisztikus rakétát tartóztattak fel két amerikai tisztviselő szerint.

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Netanjahu: Győzni fogunk!

Benjámin Netanjahu is megszólalt az éjszakai, közvetlen iráni támadást követően.

A rakétákról szólva azt írta az X-en:

„Elfogtuk. Blokkoltuk. Együtt győzni fogunk”

– írta Netanjahu.

Izraeli védelmi miniszter: „Még nincs vége”

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap reggel közölte: befejezték a műveleti helyzetértékelést az izraeli védelmi intézmény magas rangú tisztviselőivel.

„Az Egyesült Államokkal és további partnerekkel együtt sikerült megvédenünk Izrael állam területét. Nagyon kevés kár keletkezett – ez az IDF lenyűgöző műveleteinek eredménye” – mondta.

Ugyanakkor hozzátette:

„A harc még nem ért véget – ébernek és figyelmesnek kell maradnunk. Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk”

– mondta.

(Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.