A törökök kiszállnak a nők elleni erőszak megelőzésére létrehozott isztambuli egyezményből

Megerősítette kedden a török államtanács, hogy Ankara kivonul az isztambuli egyezményből, az első nemzetközi szerződésből, amely egyebek között kötelező érvényű jogi normákat fogalmazott meg a nők elleni erőszak megakadályozása céljából.

2022. július 19., 21:09

Szerző:

Politikai pártok és jogvédő szervezetek fordultak az államtanácshoz - a legmagasabb szintű törökországi közigazgatási hatósághoz - a kivonulásra vonatkozó tavalyi döntés semmissé tételét kérve. Az államtanács azonban úgy foglalt állást, hogy a vitatott elnöki rendelet szabályos volt, nincs ok megsemmisíteni. Az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog az államtanács döntése ellen.

„Amikor mi leszünk hatalmon, már az első héten, sőt már az első 24 órában visszaállítjuk az isztambuli egyezményt”

– jelentette ki a párt vezetője, Kemal Kilicdaroglu, aki feltehetően indulni fog a 2023-ban esedékes elnökválasztáson.

Yilmaz Tunc, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselője viszont üdvözölte a döntést, kiemelve, hogy azzal olyan vita ért véget, amelynek nem volt érdemi jogalapja.

A török kormány tavaly azzal indokolta, hogy kivonul az általa 2011-ben már aláírt egyezményből, hogy az bátorítja a homoszexualitást, és fenyegeti a hagyományos családmodellt. A döntés bejelentésekor többezres tüntetéseket tartottak. A Megálljt a Nőgyilkosságoknak nevű szervezet újabb tüntetéseket hívott össze kedd estére több törökországi városban, így Isztambulban és a nyugati Izmirben, hogy tiltakozzanak az általuk törvénytelennek minősített döntés ellen.

(Kiemelt képünk: A tüntető nők a török rendőrök fogságában, 2021. július 1-én, Isztambulban. A nők az ellen tüntettek, hogy Törökország kilépett a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményből. Fotó: Yasin Akgl / AFP)