A pápa szombaton elhagyhatja a kórházat a legfőbb bíboros szerint

Ferenc pápa szombaton elhagyja a kórházat, és részt vehet a húsvéti hét összes ünnepségén, közölte egy vezető bíboros pénteken az Adnkronos olasz hírügynökséggel.

2023. március 31., 14:33

Szerző:

A 86 éves, számos betegségben szenvedő pápát két napja szállították a római Gemelli kórházba, miután légzési nehézségekre panaszkodott. A Vatikán azonban csütörtökön közölte, hogy az antibiotikumos kezelés megkezdése után már sokkal jobban van, és valószínűleg néhány napon belül hazaengedik, tudta meg a Reuters.

„A birtokomban lévő információk szerint holnap (a pápa) elhagyja a Gemellit” – mondta pénteken Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégium dékánja. „Így az összes nagyheti szertartáson elnökölhet” – tette hozzá Re.

Az április 2-án pálmavasárnappal kezdődő nagyhét a keresztény naptár legfontosabb eseményéhez, az április 9-i húsvétvasárnaphoz vezet. A hét során a rituálék és szertartások sűrű programja fizikailag is megterhelő lehet, beleértve a nagypéntek éjszakai körmenetet a római Colosseumnál.

Re elmondta, hogy megállapodtak arról, hogy Ferencet minden ilyen ünnepségen egy bíboros fogja támogatni, és a bíboros fogja ellátni az oltári teendőket.

Korábban pénteken egy vatikáni forrás azt mondta, hogy a pápa második nyugodt éjszakáját töltötte a kórházban, ami a legutóbbi jele annak, hogy jól gyógyul hörghurutos fertőzéséből.

A Vatikán várhatóan még pénteken újabb közleményt ad ki Ferenc állapotáról.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápát felsegítik pápamobiljára a vatikáni Szent Péter téren a hetenkénti általános kihallgatásának végén, 2023. március 29-én. Az audiencia után a római katolikus egyházfőt előzetesen tervezett kivizsgálásra egy római kórházba szállították. MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.