A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok hazudnak

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz katonai források szándékosan terjesztenek dezinformációt az orkivi és a vuhledari támadásaikról, hogy azt a látszatot keltsék, hogy az orosz hadművelet lendületben van.

2023. január 27., 10:19

Szerző:

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, amelyben az oroszok által hangoztatott zaporizzsjai és donyecki eredményeket elemezték.

Az orosz online influenszerek és megmondóemberek az elmúlt héten azt állították, hogy az orosz erők jelentős előrenyomulást értek el, áttörve az ukrán védelmet zaporizzsjai Orikiv közelében, és 100 km-re keletre, a donyecki Vuhledar közelében.

A brit védelmi minisztréium szerint eléggé valószínűtlen, hogy az oroszok tényleges érdemi előrenyomulást értek volna el. Inkább csak helyi, „próba” támadásokat hajtottak végre mindkét területen.

Vagyis elég valószínű, hogy az orosz katonai források szándékosan tájékoztatnak félre annak érdekében, hogy azt sugallják az orosz hadművelet lendületben van.

(Kiemelt kép: Az orosz és az ukrán hadsereg összecsapásaiban súlyosan megrongálódott Gorenka falu egyik lakóépülete 2023. január 24-én. Fotó: Oleksii Chumachenko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.