Zacher: Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna

Zacher Gábor szerint népegészségügyi haszna lenne, ha a miniszterelnök kiállna az emberek elé, és azt mondaná, hogy fogyjunk le 25 kilót egy év alatt. 

2023. január 21., 12:37

Szerző:

„A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon. Ha mondjuk az ország egyik vezető személyisége, keményen elhízva kiállna az emberek elé -mindannyian tudjuk, hogy kiről van szó - és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna, csak ezt fel kéne vállalni. Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna” – mondta Zacher Gábor az RTL Portré című műsorában. A szakember úgy véli, hogy számos komoly betegség megelőzhető lenne példamutatás révén, de ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

„Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk” – mondta Zacher. A toxikológus nemcsak az ország vezetőjét sarkallta példamutatásra, hanem azokat az influenszereket is, akik rengeteg emberre gyakorolnak hatást, mégsem mutatják fel, hogy milyen pozitív változást hozhat egy ember életében, ha dohány- és alkoholfüggőség nélkül él. „Magyarországon az átlag egészségügyi kultúra a béka feneke alatt van” –mondta Zacher. A toxikológus-mentőorvos úgy érzékeli, hogy a magyar egészségügyi adatok kevésbé ismertek a lakosság körében.

Zacher a műsorban arról is beszélt, hogyha még hat héttel tovább tart a koronavírus-járvány, akkor biztos, hogy összeomlott volna a terhelés alatt a magyar egészségügyi ellátó rendszer. Szerinte azért éltek túl egy akkora megterhelést, „mert a benne dolgozó sok marha (bocsánat kedves marhák, magamat is beleértem ebbe az egész történetbe) kitartott és csinálta, és azt mondtuk, hogy nem pofázunk, hanem melózunk! ”

(Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)