Vitézy Dávid: bárhol, bármikor, kettesben, hármasban, ülve vagy állva is

Vitézy Dávid vitára hívta a főpolgármester-jelölteket, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy a hivatalos jelöltek közül bárki is részt venne egy nyilvános konfrontációban.

2024. március 21., 14:40

Szerző:

Vitézy Dávid a napokban főpolgármester-jelölti vitát kezdeményezett. Hajlandó kiállni nyilvános vitára Karácsony Gergely a főpolgármesteri kampányban, de csak azután, hogy letisztázódott, ki is a valódi kihívója – mondta a főpolgármester újságírói kérdésre válaszolva egy szerdai sajtótájékoztatón. 

Karácsony úgy gondolja, hogy Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra közül csak az egyik valódi jelölt és csak azután tartja a vitát aktuálisnak, ha az egyikük visszalépett a másik javára és „kiderült, kit képvisel valójában Vitézy Dávid”. A főpolgármester korábban azt mondta, Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje, akinek a javára végül Szentkirály Alexandra vissza fog lépni. Vitézy ezt a Telexnek adott interjújában tagadta és mint mondta, függetlenként, az LMP támogatásával indul.

Vitézy Dávid sajnálja a dolgot

„Sajnálom, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehetetlen feltételeket támasztva próbál jó előre kibújni a főpolgármester-jelölti vita lehetősége elől” – írta a Facebookon a korábban a Fidesz által felkért, közlekedésért felelős államtitkárként is tevékenykedő Vitézy. Szerinte a visszalépés, amelyről a főpolgármester beszél, „nem egy reális feltétel".

„A budapestiek idén júniusban három érdemi ajánlat közül választhatnak: indul a kormányszóvivő, aki a Gellért-hegyről letekintve gyurcsányozik, de semmit nem mond Budapestről. Indul a jelenlegi főpolgármester, aki permanens ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampányt folytat a Városházáról, és akkor is a kormányra mutogat, amikor még a mai keretek között is lehetne előrelépni. És indulok én is, de velük ellentétben Budapestről, a városunk problémáiról és jövőjéről, a terveimről szeretnék beszélni ebben a kampányban, nem az unalmas pártpolitikai csatákat folytatni” – fogalmazott posztjában Vitézy.

Majd hozzátette, hogy úgy véli, a főpolgármester kijelentése nem más, mint menekülés a vita elől. Pedig – mint írta – a budapestieknek tartozunk azzal, hogy vitán is ütköztetjük az elképzelésünket a főváros jövőjéről és az elmúlt évek főpolgármesteri teljesítményéről.

Bárhol, bármikor vitázna

Végül megjegyezte, hogy továbbra sem zárkózik el egy vita elől. „Magam részéről bármikor, bárhol készen állok a vitára, kettesben, hármasban vagy négyesben, Budán vagy Pesten, ülve vagy állva” – fogalmazott.

A poszt alatt Ungár Péter is megszólalt a témában. Azt írta, „szerencsére a budapestiek hamarosan eldönthetik, hogy egy olyan jelöltre akarnak szavazni, aki már a bejelentésében az őket érintő problémákról beszél, vagy egy olyan jelöltre, aki vitázni nem mer, de azért az egyik percben a köztársaság védelméről beszél, a másik percben betolakodónak minősíti azt, aki el mer indulni egy választáson”.

Mától számítva 80 nap múlva kiderül, a 2024-es önkormányzati választás június 9-én lesz.

(Kiemelt kép: Vitézy Dávid hivatalos Facebook oldala)