Varga Mihály: a helyzet nem javulni, rosszabbodni fog

A pénzügyminiszter szerint recesszió várható a jegybanki kamatemelések miatt. 

2022. július 21., 12:42

Szerző:

„Vihar után, talán egy kis szélcsend közben, és vihar előtt vagyunk, ebből a viharból könnyen lehet orkán is” – mondta Varga Mihály 31. Tusványos fesztiválon a Telex tudósítása szerint.

A pénzügyminiszter szerint mihamarabb békét kell kötni Ukrajnában, és mérlegelni kell, milyen világban akarunk élni a közelgő gazdasági válság után.

Varga szerint a koronavírus okozta gazdasági válságot jól kezelte a magyar kormány, hiszen ragaszkodott az alapvető értékeihez, ennek eredménye, hogy tavaly 7 százalék fölötti gazdasági növekedéssel Magyarország az EU élvonalába tartozott.

A jelenlegi nehézségekért Varga az orosz-ukrán háborút és az ezt követő, Oroszország elleni EU-s szankciókat okolta. Szerinte ezek okozzák a gyors áremelkedést, ráadásul „a folyamatnak, úgy tűnik, hogy nincs vége.” Az energiaárak növekedése magával hozza az élelmiszerárak további növekedését, emiatt pedig élelmiszerválság is jöhet.

„Persze felmerül ám kérdés, hogy ki nyer ezen? Kína köszöni szépen, nagyon jól elvan. Az Egyesült Államok sem nevezhető vesztesnek, soha ennyi LNG-t nem adtak el, mint most” – mondta, és szerinte, ha a vesztesekről beszélünk, akkor Európát kell elsősorban említeni. „

A kérdés már az, hogy túl tudja-e élni Európa az Oroszország elleni szankciókat.”

Hozzátette: „Európának kell az orosz energia. Mi magyarok is azt mondtuk, hogy a magyarok nem akarnak télen megfagyni.” A miniszter azt mondta, az energetikai átállás több éves folyamat lehet, hiszen 60 éves rendszereket nem lehet néhány hét alatt felszámolni. 

„Második megjegyzésem, hogy a szankciók nem működnek.” – folytatta. Varga szerint Oroszország nemcsak Európának tudja eladni az exporttermékeit, komoly orosz-kínai kapcsolat kezd kialakulni, és a világ többi országa nem követi Európát a szankciókban, ez látszik az euró és a dollár árfolyamának alakulásán is.

Élelmiszerválság alakulhat ki, ha nem sikerül hamar megoldani a helyzetet, nemcsak az energiaárak, valamint az ukrán-orosz élelmiszerkivitel csökkenése hajtják fel az élelmiszerárakat, hanem a földgáz drágulásából következő műtrágyahiány is.

A jegybanki kamatemelésekről azt mondta, ezek miatt,

„gazdasági lassulás, recesszió felé tartunk. Hogy ez recesszió lesz-e vagy egy nagyon jelentős lassulás, azt még nem lehet megmondani.”

„Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend. Látjuk, mi felé megyünk, mibe csúszunk bele. Tekintettel az országaink nyitottságára, ami a New York-i tőzsdén történik, az 20 perc múlva megtörténik a budapestin és a bukarestin is.”

(Kiemelt kép: Tusnádfürdő, 2022. július 21. Varga Mihály pénzügyminiszter a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn, 2022 július 21-én. MTI/Veres Nándor)