Tovább drágulnak a zöldségek és a gyümölcsök a téli időszakban

Bár lényeges áremelkedésre a szakértők elemzése szerint nem lehet számítani, a téli időszakban tovább emelkedhetnek a zöldség és gyümölcs árak.

2022. november 22., 14:28

Szerző:

A zöldségek és a gyümölcsök esetében is magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben – idézi a Napi.hu az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői elemzését. Hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok ára is stabilan magas marad.

Az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait csak fejlesztésekkel lehetne tompítani. A fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, a növekedési hitelprogramhoz hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten mezőgazdasági vállalkozásoknak kiírt jegybanki vagy állami programra.

„A DélKerTÉSZ szeptember végi adatai szerint a megtermelt és az értékesített mennyiség sem tudott a tavalyi évhez képest növekedni, amit a nyári forróság, az aszály és a kártevők okoztak. Utóbbiak az időjárási körülmények miatt nem a szántóföldön, hanem a növényházakban találták meg a táplálékot” – teszi hozzá a Napi.hu.

A szervezet elemzése szerint a zöldségexport kedvezően alakult, jól teljesített a cseh, a szlovák, a román és a bolgár piac. Ezekben az országokban a magyar zöldségek részben át tudták venni az Afrikából származó zöldségeket, a megemelkedő a szállítási díjak miatt. Magyarországon „a termelői árak a fehér paprika esetében 42 százalékkal, a paradicsomnál közel 40 százalékkal, míg a paradicsomkülönlegességek esetében 10-25 százalékkal emelkedtek.”

Az emberek viszont Európa-szerte visszafogják a költéseiket a magas infláció és a növekvő megélhetési költségek hatására.

Az őszi időszakban a termelői árak elértek egy lélektani határt, azaz innen már lényeges emelkedésre nem lehet számítani. A téli időszakban azonban még tovább emelkedhet például a fehér paprika ára. 

A DélKerTÉSZ szakértői szerint a koronavírus-járvány idején tapasztalt helyzet alakulhat ki a jövőben, csak most gazdasági okokból marad ki az utazás, a szálloda és az étterembe járás.

(Kiemelt képünk: A Központi Vásárcsarnok (ismertebb nevén Nagycsarnok) egyik standjának zöldségkínálata. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.