Tizenkét éve szúrták halálra Marian Cozmát, családja azóta sem kapott kártérítést

A meggyilkolt kézis 62 éves édesapja négy infarktuson van túl, elkapta a koronavírust is.

2021. február 8., 09:42

Szerző:

Napra pontosan tizenkét éve, 2009. február 8-án hajnalban szúrták halálra Marian Cozmát a veszprémi Patrióta lokál előtt. A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanira ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházzal megúszta. Másodfokon Raffael és Németh 18-18, Sztojka 8 évet kapott. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem miatt akár 8 évre is ítélhetik. 

Az MKB Veszprém megölt kézilabdásának édesapja, a 62 éves Petre Cozma azóta sem tudja feldolgozni gyermeke elvesztését. Négy szívinfarktusa volt, decemberben a koronavírust is elkapta, számol be a Blikk. „Miért kellett meghalnia? Miért nem lehettem ott vele, hogy megvédhessem? Azóta is várom, hogy az elkövetők egyszer majd elém állnak, és elmondják, milyen okból gyilkolták meg őt” – idézi a Blikk a román Libertatea című lapnak adott nyilatkozatot. 

A bíróság mintegy 200 millió forintos kártérítést ítélt meg családjának, de a hozzátartozói, mint most kiderült, egy fillért sem láttak. „Nyugdíjasok vagyunk a feleségemmel. Azt mondták, egyszer megkapjuk azt a pénzt, de az a nap sosem jön el” – magyarázta Petre Cozma, aki nejével együtt havonta 1800 leiből, alig 130 ezer forintból éldegél.

(Kiemelt kép: a három fővádlott (első sor) bilincsben ül a Kúria földszinti nagytermében, ahol iratismertetéssel elkezdődött a Cozma-ügy felülvizsgálati tárgyalása 2012. szeptember 25-én. Fotó: MTI | Soós Lajos)