Újabb folyót vesznek célba PET Kupa önkéntesei

Az elmúlt 10 évben több mint 300 tonna,  főként ukrán és román eredetű szennyeződést szedtek össze a PET Kupa résztvevői a Tiszáról. Most újabb kihívást kerestek.

2023. február 24., 15:59

Szerző:

A Tiszai PET Kupa – lelkes önkénteseinek köszönhetően – 10 év alatt összesen több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Tevékenységének fókusza a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt kiterjesztette a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt pedig a Bodrogra. Idén újabb folyó megtisztítását tűzték ki célul a petkalózok: májusban a Marosra eveznek – olvasható az Inforádio.hu-n.

A PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott – főként ukrán és román eredetű – szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki.

2022-ben három versenyt szerveztek, és az ezeken résztvevő 640 fő összesen 31, hulladékból készült hajón mintegy 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek a petkalózok.

Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a már megtisztított területeket is szeretnék megóvni a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is.

Ezért döntöttek úgy, hogy 2023-ban új folyóra eveznek és a Maroson is lesz PET Kupa.

A szervezők közleménye szerint a Maros menti településeken helyiek környezetvédelem iránt elkötelezett csoportjai évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a petkalózok azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik

A szervezők hat csapat jelentkezését várják 2023. március 1-ig. Nevezni a Tiszta Tisza Applikáción keresztül lehet.

(Kiemelt kép: Résztvevők a folyótisztító és hulladékgyűjtő III. Tisza-tavi PET Kupa rajtja előtt Tiszafüreden 2022. június 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt)