Megtetszett a kormánynak a téli és nyári szünet gondolata

Bevezetné a téli és nyári igazgatási szünetet Magyarországon Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, már törvényjavaslatot is beadtak róla.

2023. április 26., 16:08

Szerző:

A 12 oldalas törvényjavaslat szerint a törvény lehetővé tenné, hogy a kormány minden évben elrendelhessen egy ahhoz hasonló téli és/vagy nyári szünetet, amit az energiaválságból fakadóan tavaly év végén is  – írja a Telex.

A beterjesztők szerint a javaslat célja az, hogy összehangolja az állami és önkormányzati szerveket, hivatalokat érintő igazgatási szüneteket, hogy biztosítsák az iskolai szünetek alatt az ott dolgozóknak a pihenés lehetőségét. Mindezt „oly módon, hogy az a lehető legrövidebb ideig késleltesse a folyamatban lévő ügyek elintézését”.

Mindenki kipihenheti az államigazgatás fáradalmait, az elektronikus ügyintézés is

A törvény vonatkozna az összes a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerinti kormányzati igazgatási szervre; a minisztériumoktól kezdve a vármegyei kormányhivatalokon át a kormányablakokig mindenkire, sőt, a leállás érintené az úgynevezett különleges jogállású szerveket is (például a Köztársasági Elnöki Hivatalt, az Alkotmánybíróság Hivatalát illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt is). Az országos igazgatási szünet idejére egy település polgármesteri hivatala vagy közös önkormányzati hivatala, a főpolgármesteri hivatalban a fővárosi közgyűlés, míg a vármegyei önkormányzati hivatalban a vármegyei közgyűlés helyben is elrendelheti az igazgatási szünetet. 

A törvényjavaslat szerint a téli és nyári szünetet minden egyes évre a kormány rendeli majd el külön rendeletben, ezt tárgyévet megelőző év decemberének 15. napjáig ki kell hirdetni. A szünet idejére a foglalkoztatottakat szabadságra küldik, akinek pedig esetleg nincs elég szabadsága az év végi leállásnál, annak a tárgyévet követő évben esedékes szabadságot kell kiadni. A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy az igazgatási szünet alatt nem kell biztosítani az elektronikus ügyintézésben a hivatali tárhelyre érkezett üzenetek munkanapokon való átvételét.

Ugyanakkor egyes kormányzati szervek vezetői elrendelhetik az általuk vezetett kormányzati igazgatási szerv szünet alatti működését és meghatározhatják az ügyfélfogadás rendjét is. 

Ami viszont nem várhat

A dokumentum 15 pontban kitér arra is, hogy az igazgatási szünet időtartama mi mindenbe nem számít bele. Többek között „a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe, a közérdekű adat megismerésére irányuló igények, a panaszok és közérdek bejelentések, vagy például az országgyűlési képviselők által benyújtott írásbeli kérdések határidejébe. De nem számítana bele a tervezett igazgatási szünet bizonyos településrendezési, építészeti-műszaki és építkezési határidőkbe se”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy tanítónő a vakáció szót írja a táblára az utolsó tanítási napon a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumban 2019. június 14-én. Ezen a napon véget ér a 2018/19-es tanév és megkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáció csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára. Fotó: MTI/Komka Péter ) 

 

12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.