Iskolagyümölcsön nyerészkedhetett a tankerületi sikkasztó, nyomoz a vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az ügyészség és a rendőrség is megerősítette a pár hete megjelent sajtóértesülést: a hatóság sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz egy tankerületi vezető ellen.

2023. február 1., 13:32

Szerző:

A Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytatnak nyomozást egy tankerületi vezetőt érintő ügyben – tudta meg a Narancs.hu

Mint emlékeztetnek rá: pár hete jelent meg a Vác és Környéke nevű portálon, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az egyik tankerület vezetője ellen. A lap információi szerint az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

A cikk szerint egy esetben

700 kilogramm gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra.

Egy másik esetben

egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”.

A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt. A lap kereste a rendőrséget, de személyiségi jogokra hivatkozva nem válaszoltak a megkeresésre.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivójétő viszont azt a tájékoztatást adta a Magyar Narancsnak, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről pedig Szabóné Berki Bianka helyettes-szóvivő írta a következőket a lapnak: „a korábban hivatkozott közlésben (a Vác és Környéke cikkében) foglaltaknak megfelelő tényállás alapján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság hivatali vesztegetés és sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

A váci lap beágyazottságából kiindulva logikusan a Váci Tankerület Központ vezetőjére lehet asszociálni – írja a lap – aki ugyan nem a nyomozással összefüggésben, de nevesítve van a cikkben. A Magyar Narancs próbálta utolérni a tankerület vezetőjét, aki írásban végül csak annyit válaszolt: nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért forduljunk a hatósághoz.

A Narancs.hu azt is kiderítette, hogy mely cégeket hozhatták összefüggésbe a korrupcióval. A gyümülcsbeszállító társaság – amely szerepel a 2022/23-as tanévre vonatkozó iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban – határozottan visszautasította a feltételezéseket. A cég képviselője szerint az értesülések nem helytállóak, és nincs tudomása jogi eljárásról. Az esetlegesen érintett karbantartással foglalkozó társaság 2020-ban több váci iskolában végzett munkákat, de a cég képviselője nem válaszolt a a lap megkeresésére.

A lap a Klebelsberg Központnak is írt, hogy tudnak-e valamit az ügyről, de azt tanácsolták: forduljanak a rendőrséghez. A Belügyminisztériumnál pedig „nem ismeri az értesülést, miszerint nyomoznának tankerületi vezető ellen”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)