A szombati időjárás meghozza a nyarat

Nyárias meleg, sok napsütés vár ránk.

2024. március 29., 16:44

Szerző:

Estétől a gomolyos felhőzet csökken, a fátyolfelhők azonban maradnak, melyek mellett szombati időjárás sok napsütést ígér csapadék nélkül. A délnyugati, déli szelet élénk, az Északnyugat-Dunántúlon erős, viharos lökések kísérik. Éjszaka csillapodik a légmozgás, de erős széllökések az északnyugati tájakon még szombaton is előfordulhatnak – írja a Hungaromet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között alakul.

A légkörben zajló erőteljes melegedés miatt a melegfrontérzékenyek tapasztalhatnak fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot. Emellett ingerlékennyé válhatunk és csökkenhet teljesítőképesség.

Figyelmeztetést adtak ki a szél miatt

Péntek (késő) délelőttől a Dunántúl északnyugati felében időnként viharos (~65-80 km/h) lökések kísérhetik a délnyugati szelet. A Balatonnál a déli, kora délutáni órákban egy-egy ~60-65 km/h-s széllökés is valószínű. Késő délutántól nagyobb területen csökken a szélsebesség, de északnyugaton kisebb területen előreláthatólag az éjféli órákig továbbra is előfordulhatnak időnként 60-75 km/h-s széllökések.

Szombat hajnaltól, reggeltől kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már északnyugaton kis területen sem valószínű.

Nyári meleg húsvétkor

Húsvétvasárnap elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, majd délután a Dunántúlon megvastagodhat a felhőzet és záporok, egy-egy zivatar kialakulhat. Nyugaton, északnyugaton és északon erős, néhol akár viharos, máshol élénk lesz a délies szél. Délután 21 és 27 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Húsvéthétfőn már vastagabb felhők érkeznek hazánk fölé. Egy hidegfront miatt a délután második felében a Dunántúlon, este pedig már a középső tájakon is kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, erős, néhol viharos lesz a délies szél, mely az esti órákban nyugat felől egyre nagyobb területen délnyugatira, majd nyugatira fordul.

Délután 22-28 fokot mutathatnak a hőmérők, a déli tájakon mérhetjük a legmagasabb értékeket. Kedden a napos-gomolyfelhős időben több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Szeles lesz az idő.

Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 14 és 19 fok között alakulhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: JillWellington via Pixabay)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.