Időjárás: jégdara zápor és hózápor adja szerdán a ritmust

Nyugaton a nap is előbújhat, keleten még heves záporokra zivatarokra kell számítani, de kialakulhat jégdara zápor és hózápor is.

2024. április 16., 18:35

Szerző:

A szerdai időjárás során vastagabb frontális felhőzet, illetve csapadékzóna délkelet, kelet felé araszol, utóbbi hajnalra hagyja el hazánkat. Addig viszont még több helyen várható időszakos eső, záporeső. Az összefüggő felhőzet éjszaka északnyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni, így szerdán hazánk nagyobb részén hosszabb-rövidebb időre már kisüt a nap, de a délkeleti, keleti országrészben továbbra is felhős marad az idő – írja a Hungaromet.

Figyelmeztetést adtak ki a jégdara zápor és hózápor veszélye miatt

Szerda délutántól elsősorban a Salgótarján-Szeged-vonal szélesebb sávjában, valamint a nyugati határszélen alakulhatnak ki záporok, jégdara záporok, egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. A hegyekben hózápor is lehet.

Az északi, északnyugati szelet kedden még több helyen kísérhetik időszakosan erős vagy viharos lökések, szerdán már csak néhol lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul, a szélcsendes, kevésbé felhős északi völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12 és 16 fok között alakul.

A most lehulló csapadék sem elegendő a mezőgazdaságnak

Drasztikusan átalakult időjárásunk a folytatásban: a nyári meleg és száraz idő után nedves és hideg léghullámok érkeznek fölénk. Végre várható csapadék is, de előre láthatólag nem elegendő. Az esőre főleg az Alföldön lenne hatalmas szükség, elsősorban a tavaszi vetések szempontjából, ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van.

A hidegfront kínzó hatásaira kell felkészülni

Hazánk fölött hidegfront haladt át, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ASSY via Pixabay)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.