Szemétháború a Terézvárosban

Tologatják a kukákat, szaladgálnak a patkányok, a lakók tüntetést szerveznek.

2023. augusztus 9., 14:48

Szerző:

A belvárosi Podmaniczky utca, főleg az Eötvös utca torkolatánál gyakorlatilag illegális szemétlarakóvá változott.  A környező irodaházak, üzletek, a lakók, mindenki ezekbe a nagyméretű kukákba hordta a szemetét, vagy csak egyszrűen lerakta mellé. Megjelentek a guberálók, a csótányok és a patkányok. A legnagyobb probléma az, hogy a bűzös szemetet nem vitte el a Főváros Közterületfenntartó Vállalata (FKF), mint ahogy a megállapodás szerint hetente egyszer el kellett volna – írja a Blikk. A lakók kikeltek magukból, Terézváros polgármestere pedig azt ígéri, hogy a Podmaniczky utcai közterületi szeméthegyet megszünteti. 

Soproni Tamás Terézváros polgármestere Facebook oldalán közölte, hogy sikerült megállapodnia a MÁV Zrt.-vel a Nyugati pályaudvar külső területén egy terület bérléséről. Az elképzelés szerint zárt kukatárolót alakítanak ki, amihez mostantól kizárólag a köztisztasági cégek munkatársai férnek hozzá. A munkák július végén kezdődtek és a tervek szerint szeptember végéig zajlanak.

Az FKF-es kukák áthelyezéséről korábban több lakossági fórumon is szó volt, a közelben lévő házak lakói a napokban levélben kapnak részletes tájékoztatást, a közeli társasházak közös képviselőit pedig a meghívást kaptak, hogy személyesen tájékoztatást kapjanak folyamatról – közölte az önkormányzat. Ám ez nem nyugtatta meg a környéken élőket, sőt a tároló létesítését sem tartják jó ötletnek.

A lakók nem szeretnék, hogy az önkormányzat ide-oda tologassa szeméthegyet. Szerintük így az önkormányzat csak a problémát helyezi át egyik helyről a másikra. Csütörtökre szerveznek egy hivatalos közgyűlést is ahová meghívták Soproni Tamás polgármestert is. A tüntetésre a polgármester nem megy el, a párbeszédre ugyanakkor teljes mértékben nyitott – tájékoztatta a Blikket az önkormányzat sajtóreferense, aki azt is irta, hogy  a lakók félretájékoztatása és a félelemkeltés a körzet képviselőjének, Bálint Györgnek politikai érdeke, az ő hecckampányának áldozata néhány lakó.

Kolák András meghívója a Terézvárosiak Facebook csoportban: 

 A Ttltakozók azt szeretnék elérni, hogy Soproni Tamás polgármester a lakókkal, közös képviselőkkel együtt egyeztessen arról, hogy hová lehetne úgy áthelyezni ezt a létesítményt, hogy senkit ne zavarjon a mindennapokban.

(Kiemelt képünkön: A Podmaniczky utcai kukák a Terézvárosban. Fotó: Soproni Tamás polgármester Facebook oldala)