Seszták Miklós: Hollywood sokat köszönhet a magyaroknak

A politikus a kisvárdai filmparkban állítana emlékszobrot Gábor Zsazsának.

2021. július 13., 12:47

Szerző:

„Kijelenthetjük, hogy a magyaroknak hatalmas jelentősége van az amerikai sztárkultusz és filmgyártás kialakulásában” – jelentette ki Seszták Miklós, volt nemzeti fejlesztési miniszter és a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője Gábor Zsazsa a magyar származású világhíres színésznő budapesti temetésén kedden. 

A Golden Globe-díjas híresség végakarata szerint hamvait szülőföldjén, a Fiumei úti Sírkert művészparcellájában helyezték örök nyugalomra kedd délelőtt tíz órakor. A szertartáson a többi között a híresség özvegye, Frederick von Anhalt herceg, Vándor Éva színésznő és Gábor Zsazsa szinkronhangja, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, és Seszták Miklós is felszólalt.

Seszták Miklós kiemelte, Gábor Zsazsa neve fogalomként vonult be a történelembe. Szerinte a színésznő megmutatta a világnak, hogy milyen tehetségesek a magyarok. „Ő volt az a magyar díva, az első igazi magyar celeb, akinek sikerült megvalósítani a hollywoodi álmot” – fogalmazott. Hozzátette: Gábor Zsazsa alakján kívül más magyar származású hírességek, például Tony Curtis vagy Béla Lugosi is vitték a magyarok jó hírét a világban. Úgy látja, „az Amerikai Egyesült Államok filmgyártása és moziipara sokat köszönhet a magyaroknak”.

A képviselő azt is elárulta, amennyiben a család és a közvetlen hozzátartozók engedélyt adnak rá, egy Gábor Zsazsa tiszteletére állított emlékszobrot, és az életéről szóló emlékszobát tervez kialakítani a kisvárdai Cinemaqua Filmparkban. Seszták Miklós a 168 külön kérdésére azt is elmesélte, milyen személyes élmények fűzik Zsazsához amellett, hogy gyerekként látta és szerette ikonikus filmjeit. Megtudtuk, hogy amikor az 1990-es években először járt Los Angelesben, egy külön túra keretein belül meglátogatta Gábor Zsazsa hollywoodi villáját.

(Kiemelt kép: Seszták Miklós beszédet mond Gábor Zsazsa temetésén Budapesten 2021. július 13-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)