Óriási sebességellenőrzésre készül a rendőrség - itt vannak a helyszínek

A rendőrség kijelölte a péntek reggeltől szombat reggelig tartó sebességellenőrzések helyszíneit.

2024. április 18., 19:49

Szerző:

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva 2024. április 19-én 6 órától 2024. április 20-án 6 óráig 24 órás sebességellenőrzést tart a rendőrség – írja a police.hu.

Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a vármegyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit.

Az érdeklődők, a pontos helyszíneket vármegyénkénti bontásban, a ide kattintva találhatják meg – írja a rendőrség

Elbúcsúzhatnak a jogosítványtól az extrém gyorshajtók

Az Európai Parlament döntése értelmében, ha egy magyar autósnak külföldön bevonják a jogosítványát gyorshajtás miatt, akkor a büntetése Magyarországon is érvényes lesz.

A súlyos közlekedési szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés miatt az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket az Európai Parlament kedden megszavazott álláspontja szerint. A Telex cikke szerint ha most egy járművezető egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbbször csak ott érvényes a büntetés, ahol a jogsértést elkövették. Az új szabályok azonban előírnák, hogy az ilyen határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak.

Ha a módosítás életbe lép, akkor az az érvényes jogosítvány nélküli vezetés is felkerül a súlyos közlekedési szabálysértések listájára, ahol már szerepel az ittas vezetés vagy a halálos közúti balesetek okozása és amelyeknél a tagállamok kicserélnék a vezetési eltiltásról szóló információkat.

A sebességkorlátozás meghaladása legalább 50 km/h-val szintén olyan súlyos közlekedési szabálysértés lenne, amely a vezetéstől való eltiltáshoz vezethet.

A tervezet még szigorúbb a lakóövezetekre vonatkozóan. Itt alacsonyabb sebességkorlátozást állapítanának meg, már a 30 km/h-s túllépés miatt is elvehetnék vagy felfüggeszthetnék a jogosítványt.

Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapja legyen egymás tájékoztatására az eltiltási határozatoknál, és 15 munkanapjuk eldönteni, hogy ezeket alkalmazzák-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

Kiemelt kép: police.hu)

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.