39 ezer négyzetméternyi terület került ki állami tulajdonból

Római-parti üdülők és lakóházak is vannak a listán.

2021. augusztus 25., 17:06

Szerző:

Tizenhárom római-parti ingatlant adott át az állam két egyetemi alapítványnak: négyet a Testnevelési Egyetem, kilencet pedig az Óbudai Egyetem új fenntartójának. Összesen közel 39 ezer négyzetméternyi telek került ezzel alapítványi tulajdonba – írta a 444.hu.

A FÁK a Rómain nevű helyi civilszervezet ezért rögtön akcióba is lépett, ugyanis olyan komoly garanciákat hiányolnak a lépésből, mint azon ígéretek, hogy az új tulajdonosok óvni fogják a Duna-part természeti értékeit, vagy csakis közhasznú módon használják az ingatlanokat. Ezen rizikók elkerülése érdekében levelet írtak az alapítványoknak, amelyben a következő kérést fogalmazták meg:

„Nem építenek lakóparkot, lakóházat, szórakoztató komplexumot, szállodát, amelyek idegenek a Római-part hagyományaitól, jellemzően a természeti környezet rovására történő túlépítéssel járnak, és további jelentős terhet rónak a környék már eleve túlterhelt infrastruktúrájára”

Továbbá hozzátették, amennyiben eladásra kínálnák az ingatlanokat, azon esetben elővásárlási jog biztosítását kérik a kerületi és a fővárosi önkormányzat számára.

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány négy ingatlana egymás mellett található, három a Királyok útján, egy a Kossuth Lajos üdülőparton. Ebből egy  üdülőépület, a többi telken lakóház áll. Az egyik telek a tulajdoni lap szerint 3000 négyzetméternél is nagyobb, kettő 1000 körül van, egy pedig majdnem 700. De a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány sem szégyenkezhet új ingatlanjai mérete miatt, a legnagyobb ugyanis egy 11 ezer négyzetméteres vállalati üdülő a Kossuth Lajos üdülőparton. Három telken csónakház üzemel, és vannak, amik üresen állnak.

A folyamat azon akció része, amely a parlament áprilisi vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényével indult. Ekkor 12 egyetem került alapítványi vagy egyházi fenntartásba. A legutóbbi alkotmánymódosítás értelmében a vagyonkezelő alapítványoknak juttatott vagyon vagy támogatás már nem számít közpénznek. 

Ez a privatizációs folyamat különösképp érzékenyen érinti a Római-partot használókat, ugyanis egy tavalyi fővárosi felmérésből kiderült, hogy a lakók és a parthasználók pont azt tartják a környék egyik legnagyobb problémájának, hogy a 90-es években privatizálták a régi állami területek nagy részét, így a Római-part egyre inkább lakóövezetté vált. Amely mentén érdekellentétekből fakadó vita alakult ki annak kapcsán, hogy épüljön-e árvízvédelmi mobilgát, vagy sem. A védtelen üdülők, szállodák, házak tulajdonosai értelemszerűen amellett vannak, hogy igen, ez viszont veszélyeztetné a part legfontosabb természeti értékeit. Az árvízvédelem kérdésében még nem született megoldás, de a közösségi tervezésben arra jutottak, hogy a Római-part elsősorban kikapcsolódásra, sportolásra, vendéglátásra való, nem arra, hogy épületeket húzzanak fel egymás után. A civilek abban bíznak, hogy az új ingatlantulajdonosok is tiszteletben tartják majd ezt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kirándulók a Normafánál 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a kirándulóhely parkolóját április 10. óta zárva tartják. MTI/Mónus Márton)