Rémhír a társasházi tulajdonosváltozásról szóló hír

Téves következtetésen alapul az a Facebookon terjedő bejegyzés, miszerint egy jogi személlyé válásról szóló törvénytervezet miatt hamarosan 4,5 millió társasházi lakástulajdonos veszítheti el tulajdonosi státuszát.

2023. április 17., 14:22

Szerző:

Futótűzként terjedt el az interneten a napokban az a Facebook-bejegyzés, ami a jogi személyek nyilvántartásának rendezéséről és egységesítéséről szóló törvénymódosítás alapján tévesen arra köveztetett: a társasházak jogi személlyé válásával párhuzamosan a társasházi lakások státusza is megváltozik, vagyis azok közös tulajdonba kerülhetnek – vette észre a 24.hu. A poszt szerint emiatt hamarosan 4,5 millió társasházi lakástulajdonos veszítheti el tulajdonosi státuszát és rendelkezési jogát magántulajdona felett. A törvény 2023. július elsején hatályba lépő törvénymódosítás hatására még a társasházak döntéshozatali folyamatába sem szólhatnak majd bele.

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke határozottan leszögezte, hogy a tervezett változás semmilyen formában nem érinti a magántulajdonú lakásvagyont. A kérdés egyelőre egyébként sem aktuális: Kovács Krisztián ügyvéd, egyetemi oktató irodáján keresztül kiadott sajtóközleményben jelezte, hogy a kormány honlapjára felkerült igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvény-tervezet szerint az egységes jogi személy törvény nem lép hatályba 2023. július elsején. Ez majd később, 2026 januárjában történik meg.

Ennek tetejébe a módosítás a társasházakra vonatkozóan csak technikai jellegű, és az ott élők valójában semmit nem fognak érezni belőle, ha majd hatályba lép. Ha mégis, akkor csak annyit érezhetnek, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá vált a közös tulajdonról szóló döntés, és nyilvánossá váltak a legfontosabb információk. „A törvényalkotással az eredeti cél, hogy egyetlen egységes törvényben szabályozzák a teljes vagy korlátozott jogalanyisággal rendelkező jogalanyok, konkrétan a cégek, egyesületek, társasházak, ügyvédi irodák és még számos egyéb szervezet és társaság nyilvántartását, azok nyilvántartásba történő bejegyzését és az ezzel összefüggő pereket” – foglalta össze a 24.hu.

(Felújított lakóház a kőbányai Szárnyas utcai, vagy más néven Gyárdűlő lakótelepen, amely utóbbi elnevezést a városrész, a környéken létesült gyárakról kapta egykoron. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.