Politico: Orbán Viktort hűvösen fogadták Berlinben

Orbán Viktort nem fogadták tárt karokkal Berlinben, és nem sikerült megegyezésre jutnia Olaf Scholcz, német kancellárral sem. 

2022. október 13., 11:32

Szerző:

Két hónap haladékot kapott Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Uniótól arra, hogy elkezdjék a korrupció felszámolását. Ennyi idő maradt arra, hogy az egyeztetett reformokat átültessék a gyakorlatba, amennyiben a kormány meg akarja kapni a rendkívül szükségessé váló uniós támogatásokat. Mindeközben a Benelux közösség és több tagállam, illetve Németország is nyilatkozatban sürgették az Európai Bizottságot, hogy végezzen kockázatelemzést azzal kapcsolatban, hogy elegendőek-e a szóban forgó intézkedések Magyarországon.

A németek a jogállamisági ügyekkel szemben keményebb álláspontot képviselnek

Ebben a szituációban érkezett Orbán Viktor Berlinbe a héten, és meglehetősen hűvös fogadtatásban részesült, a Politico elemzése szerint. A bevett protokollal ellentétben katonai tiszteletadásban sem részesült, és a német kancellárral sem tarthatott közös sajtótájékoztatót. A Politico cikke szerint Olaf Scholcz részéről ez a tárgyalópartnerének látványos, de egyben szokatlan leminősítése. 

A német szóvivő még szerdán, október 12-én még úgy nyilatkozott, hogy üdvözli a Magyarországgal szemben folyamatban lévő jogállamisági eljárást. A hárompárti német koalíció Angela Merkel példáját követve hangsúlyozta, hogy a jogállamisági ügyekkel kapcsolatban keményebb álláspontot képviselnek. 

Orbán Viktor a Cicero és a Berliner Zeitung című német lapnak adott interjújában az Olaf Scholczcal folytatott tárgyalásáról elismerte, hogy nem volt könnyű. 

„Jó volt beszélni vele. Az, hogy nem értem el semmit, más kérdés” 

– foglalta össze a beszélgetést a magyar miniszterelnök. Több nézeteltérés is volt Orbán és Scholcz között: nem csak a jogállam és a migráció, de az EU-reformok ügyében sem értettek egyet. Orbán ellenezte, hogy a külpolitikában megszűnjön a vétó lehetősége. 

Arra a kérdésre, hogy nincs-e abban valami ellentmondás, hogy Magyarország az elmúlt 30 év alatt mennyit profitált a polgári jogokból, ám most mégis korlátozni akarja azokat (például az LMBT-kisebbség, vagy a sajtó szabadsága), Orbán Viktornak nem volt kész válasza. Annyit mondott, hogy ezen még nem gondolkodott, de jó kérdés, írja a Politico. 

(Kiemelt képünk: Berlin, 2022. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én. Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.