Ömlenek a támogatások a Fideszes városokba, de az Európai Bizottság nem tesz semmit

A Magyar Korrupcióellenes Szövetség személyesen adta át a petíciót az Európai Bizottságnak. 

2021. szeptember 24., 15:25

Szerző:

Petícióban sürgeti az Európai bizottságot a Magyar Korrupcióellenes Szövetség (KELLESZ ), hogy tegyenek igazságos lépéseket azért, hogy pártállástól függetlenül, arányaiban egyenlő számban legyenek elosztva a támogatások a Magyarországi települések között. 

A petícióban, amelyet eddig csaknem 8000-en írtak alá, azt kérik Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy „a Bizottság határozottan lépjen fel a magyar kormány azon gyakorlata ellen, hogy pártpolitikai alapon osztogatja a pénzeket az önkormányzatoknak, és ilyen alapon von el tőlük forrásokat is".

A KELLESZ úgy, gondolja, ha a bizottság nem lép időben, akkor az uniós pénzeket is hasonló elveken fogja elosztani a kormány.

A szervezet összesítése szerint 2019.novembere és 2021. márciusa között megítélt támogatásokat túlnyomórészt olyan városoknak ítélték oda, melyek kormánypárti vezetésűek, vagy a képviselőtestületek többsége ellenzéki vagy független képviselőkből áll, a polgármester azonban kormánypárti. 


„Az uniós támogatások pártpolitikai alapú osztogatása azért is történhet meg, mert az Európai Bizottság szervei nem lépnek fel hatékonyan és időben az észlelt jogsértések felszámolására”

– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Nagy Navarro Balázs, a KELLESZ elnökségi tagja.

A beadványt azért adták át személyesen, mert nem kaptak érdemi választ a bizottságtól az idén áprilisban elküldött, adatokkal alátámasztott elemzésükre.

(Kiemelt kép: Lufira nyomott Fidesz-logó Orbán Viktor beszéde alatt a SYMA csarnokban 2010. április 8-án. Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)

 




2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.