Mezei zsurló: a csonterősítő, túlsúlycsökkentő, vesebarát növény, ami még kollagén termelődést is segíti

A mezei zsurló az a növény, ami egy komplett gyógyszertárat magában hordoz.

2024. május 22., 12:40

Szerző:

A mezei zsurló (Equisetum arvense) a köznyelvben kétéltű növényként is ismert, és kicsi bolygónk igen régi lakója, körülbelül 400 millió éve él itt a Földön, tanúként túlélve Földanyánk számos átalakulását. Rokonságban áll a páfrányokkal, zuzmókkal és mohákkal és egyes fajok elérhetik a 30 m magasságot is, helyenként kisebb erdőket képezve – írja a Népgyógyászat.

Az első élete tavasszal kezdődik, amikor a hó elolvadt és gombához hasonlító formában bújik ki a földből. A kis kalapok rengeteg spórát tartalmaznak, melyek szétszóródnak, ezzel biztosítva létfennmaradását. A zsurló második élete pedig tavasz végén-nyár elején kezdődik mikor a spórákból kicsi zöld hajtások kezdenek kibújni a földből. Nyár közepére pedig kicsi fenyőfára emlékeztető felső része már begyűjtésre is alkalmassá válik.

Már az ókorban is használták a mezei zsurlót

Egész Európában és Amerikában terem és az emberiség már az ókorból megismerte és használta ennek a gyógynövénynek az áldásos hatásait. Galenus, Discordius és Plinius is említést tesznek írásaikban a zsurló gyógyhatásairól, az északi népek mitológiájában pedig az Elfek küldöttjeként jelenik meg, mint a tavasz hírnöke. Azt mondják róla, hogy Szent növény, csak az embernek használ, a tehenek, ha esznek belőle meddők lesznek tőle. Régen különleges rituálé közepette főzetet készítettek belőle, amit fiatalító elixírként használtak a javasasszonyok.

Manapság a friss vagy szárított növényből teafőzetet lehet készíteni, de szárítással őrlemény formájában is lehet fogyasztani, valamint tinktúra kivonatban vagy kapszulában, standardizált változatban.

Mitől olyan hatásos a mezei zsúrló?

Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főleg szerves szilíciumban bővelkedik, amiről labor vizsgálatok kimutatták, hogy gyógyítja az ízületi, csont és kötőszöveti betegségeket – hívja fel a figyelmet a portál. A zsurló szárában és tüskés leveleiben flavonoidok találhatóak, amiknek antioxidáns és vízhajtó hatásai vannak, de tartalmaz még szerves savakat, nikotint, szalicilsavat (természetes aszpirin forrás), gluteolint, palusztrint, fitoszterint, béta-szitoszterolt, oxálsavat, almasavat, különböző glicerinsavakat, C Vitamint, illóolajokat és káliumsókat. 

Mindezen hatóanyagok segítenek, ha antiszeptikus, baktériumölő, gyulladásgátló, vízhajtó, hemosztatikus (vérzéscsillapító) szerre van szükségünk. Magas szilícium és számos ásványianyag (Ca, Mg) tartalma miatt erősíti és növeli a csontok, fogak, ízületek, porcok és kötőanyagok ellenállóképességét és segíti a Ca és Mg felszívódását a szervezetben. Ugyan csak a magas szerves szilícium tartalma miatt erősíti az érfalak rugalmasságát, ezáltal megelőzve az érfalak elpattanását, az érrendszeri betegségek, a stroke, és érelmeszesedés kialakulását. A szerves szilícium fontos szerepet játszik a kollagén termelődésében, amiről köztudott, hogy sejtjeink, bőrünk, csontrendszerünk egyik legfőbb részét alkotják.

Mely állapotokra nyújt enyhítést a mezei zsurló?

Húgyúti fertőzésre, különböző vesebetegségekre, prosztata problémákra, túlsúlycsökkentésre, ízületi és csontkopásra, vérzés csillapítására, (fekélyek esetében is), TBC, reumatikus megbetegedésekre, narancsbőr kezelésében, csonttörések gyorsabb forradásában, hüvelyfertőzések kezelésében, méregtelenítés. Külsőleg pedig zúzódások, kelések, fekélyek, sebek, osteoporosis, izomgörcsök kezelésében alkalmazható, valamint izzadásgátlónak is használhatjuk lábizzadás esetében.

A Marylandi Egyetem Gyógyászati Központjában végzett kutatások kimutatták, hogy azoknak az asszonyoknak, akik napi 270 mg zsurló kivonatot szedtek egy éven keresztül, nagy mértékben nőtt a csontsűrűségük és enyhítette az ízületi gyulladásban szenvedő egyének állapotát.

Magas szilícium tartalma miatt gyerekek csak 2 hétig szedhetik kúraszerűen, majd 1 hónap szünet után újra lehet folytatni. Egy kúra nem lehet hosszabb 6 hétnél. Áldott állapotban lévő asszonyok és szoptatós anyukák ne fogyasszanak zsurló készítményeket. A zsurlóból előállított készítmények irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Ha ilyet észlelünk, akkor abba kell hagyni a kúrát. Szívbetegek és súlyos vesebetegek jobb, ha kerülik a zsurlót tartalmazó készítményeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: adege via Pixabay)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.