Az orosz kémbanknak Mészáros Lőrinc bankjában vannak számlái

Miután tavaly tavasszal az OTP úgy döntött, hogy megszünteti a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) számláit, az IIB Orbán Viktor régi barátjának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló MKB banknál tudott pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő számlákat nyitni.

2023. április 17., 12:46

Szerző:

Ahogy arra a Telex rámutatott a Direkt36 birtokába került belsős bank iratok alapján az elmúlt egy évben az Orbán-kormány volt az orosz kémbankként elhíresült IIB legfőbb támasza, miután az Ukrajna elleni háború miatt minden más kelet-európai tagország kilépett, és zár alá került forrásainak egy jelentős része is. Miután azonban az Egyesült államok szerdán szankciós listára helyezte a pénzintézetet, az Orbán-kormány 180 fokos fordulatot vett, és csütörtökön bejelentették, hogy kilépnek a bankból.

A Direkt36 új információi szerint a bankváltás nem ment simán: az MKB egy ideig halogatta az erről szóló döntés meghozatalát. Az IIB-nél egy ponton az is felmerült, hogy Varga Mihály pénzügyminisztertől kérnek segítséget, ám ezt a Pénzügyminisztérium a Direkt36 kérdésére válaszolva kacsának nevezte. A lap egyúttal az MKB-t is kérdezte, hogy érintik-e az amerikai szankciók az IIB-vel való kapcsolatukat, de sem tőlük, sem a szintén megkérdezett IIB-től nem kaptak választ.

Az Egyesült Államok által kivetett szankciók ugyan semmilyen kötelezettséget nem rónak az MKB-ra, egy, a Direkt36 által megkérdezett banki szakember úgy véli, a pénzintézetek általában szívesen megszabadulnak a szankciók alatt álló ügyfelektől, és a Magyarországnak a bankból való kilépése még inkább felerősítheti ezt a hozzáállást.

 (Kiemelt képünk: Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.