Megírták neki, hogy azért nem veszik vissza, mert félő, hogy megint terhes lesz

A Kúria döntött a gyeden lévő anyuka ügyében, akit diszkrimináltak a munkahelyén.  

2021. szeptember 3., 13:24

Szerző:

Dóra 2015-től kapott állást az egyik állami szervnél, majd miután terhes lett, kirúgták az állásából. A Magyar Helsinki Bizottság két évig tartó perben küzdött a nőt ért diszkrimináció ellen. A Helsinki Bizottság pénteki Facebook-posztjában közölte: döntött a Kúria és Dóra jogerősen pert nyert az őt hátrányosan megkülönböztető állami céggel szemben.

A jogvédő szervezet azután vette fel a kapcsolatot Dórával, hogy a gyeden lévő anyuka évek múltán jogviszonyának hosszabbítását kérte a cégtől, de a korábbiakkal ellentétben akkor elutasították azt. Később az adott év őszével újra próbálkozott egy pályázat keretében, de miután újra elutasították, az állami cég munkaügyi osztályának egyik munkatársa telefonos csetbeszélgetésben írta meg neki az addig palástolt okot: nem vették újra fel, mert fennállt a veszélye, hogy újra szül – derült ki a Helsinki Bizottság írásából.

A korábban nagy port kavart ügyet a jogvédő szervezet posztjában újabb nagy jogvédelmi perként jellemezte. „A bíróság jogerősen megállapította, hogy ügyfelünk anyaságával összefüggésben hátrányos megkülönböztetésnek volt kitéve, amikor jogviszonyát nem hosszabbították meg, miután gyereket szült. Ez már rendben. Ezzel együtt a per folytatódik, és az elsőfokú bíróságnak most majd arról kell dönteni, hogy mennyi kártérítés jár a diszkriminációért” – írták. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)