Hírmanipuláláson kapták, ma az Év Riportere a köztévén

Két hete hírmanipuláláson kapták, ma az Év Riportere lett a köztévén. De ez még semmi. 

2024. március 14., 19:47

Szerző:

Az a Kucsov Renáta lett a köztévé Év Riportere, aki alig két hete hírmanipuláláson kaptak – írja a Hvg. A Média1 szúrta ki, hogy az M1 olyan riportot tett közzé, amiből a nézők számára nem derül ki, hogy kifütyülték Orbánt és Ficót. Az elismerést ráadásul az MTVA korábban hírhamisítóként elhíresült vezérigazgatója, Papp Dániel adta át – írja az RTL. 

Kiemelkedő munkatársait díjazta a közmédia csütörtökön Budapesten, az MTVA székházában, ahol nyolc kategóriában adtak át elismeréseket, írja az MTI.

A köztévé díját egy olyan munkatárs kapta, akit alig két hete kaptak hírmanipuláción

A Média1 szúrta ki, hogy az M1 egész egyszerűen fogta és olyan riportot tett közzé, amiből a nézők számára egyáltalán nem, vagy csak a nagyon figyelmesek számára derül ki az, hogy füttyöngés fogadta Orbánt és Ficót. A felvételeken az atmoszféra (atmó) hangja szintre észrevehetetlenül alacsony, és a képsorokat is úgy vágták le, hogy képileg se nagyon derüljön ki, hogy a fogadtatás közel sem volt olyan, mint a lengyel és a cseh a miniszterelnök esetében.  A prágai V4-csúcsról Kucsov Renáta számolt be, a tudósításban egy szót sem szólt arról, hogy ilyen történt, ráadásul a videóban legfeljebb a vájt fülűek hallhattak bármit is a kifütyülésből, és a képsorokat is manipulatív módon vágták meg. A riporter a közmédia tehetséggondozó programjának is egyik mentora. Mostani díját attól a Papp Dánieltől vehette át, akiről bíróság mondta ki, hogy nyugodtan lehet hírhamisítónak nevezni. 

Papp Dániel : valamennyi díjazott vitathatatlan eredményeket ért el és kimagasló teljesítményt nyújtott

A közszolgálati tartalomgyártás területén kimagasló szakmai tevékenységet végzők elismerésére alapított díjak átadásán Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: egy évvel ezelőtt ilyenkor már javában ünnepelték a Petőfi-bicentenáriumot, és gőzerővel készültek az atlétikai világbajnokságra, valamint Ferenc pápa látogatására. Figyeltek arra is, amikor Nagy-Britanniában új király lépett trónra, vagy Marco Rossi magyar állampolgárságot kapott. Tudósítóik ott voltak a mentőcsapatokkal a törökországi és szíriai földrengéseknél, továbbá háborús övezetekben is. De jelen voltak Stockholmban is, ahol két magyar tudós vehetett át Nobel-díjat – mindketten a közmédia „Év Embere" díjazottjai – tette hozzá.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte: négy évvel ezelőtt éppen bezárkózni készült a világ, és egy új vírus nevét tanulta meg, amely azóta már mintegy hétmillió áldozatot szedett. A közmédia akkor is tette a dolgát, bár nekik is voltak veszteségeik, akiknek emlékét megőrzik, hasonlóképp a közelmúltban elhunyt alkotókhoz, művészekhez. Altorjai Anita néhány örömteli pillanatot is felelevenített, köztük Hobo életműdíj-átadóját, Kordáék viccelődéseit, vagy az MR-szimfonikusok koncertjeit, amelyek mind a közmédia emlékezetes pillanatai voltak. A díjazottakat méltatva a vezérigazgató úgy fogalmazott: szakértelmükkel, hivatástudatukkal, elkötelezettségükkel példát mutatnak nemcsak a kollégáknak, hanem a jövő újságíróinak is. „Ők óramutatók a nemzetünk életében” – jelentette ki.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: valamennyi díjazott vitathatatlan eredményeket ért el és kimagasló teljesítményt nyújtott. Hangsúlyozta továbbá, hogy bár a 2023-as év nem volt könnyű, a közmédia mind tartalomban, mind vállalati, intézményi szinten jelentős eredményeket ért el, miközben folyamatosan törekedett a megújulásra is. „Nem könnyítette a helyzetünket sem a világpolitikai helyzet, sem a szomszédunkban dúló háború” – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: a feszített tempó ellenére „mindenki nagyon jó, nagyon sok és minőségi munkát végzett”. Papp Dániel felidézte, hogy 2018-as hivatalba lépésekor elsődleges célja a vállalat modernizálása volt. Mint mondta, vezetőként a piaci cégekhez hasonló „modern, profi szemléletet” szeretett volna meghonosítani a közmédiában. Ez azt is jelentette – folytatta –, hogy szerette volna elérni, „hogy figyeljünk egymásra, figyeljünk a munkavállalókra”. „Nagyon fontos szempontnak tartom, hogy olyan munkahelyet teremtsünk, ahol bár hatalmasak az elvárások, de a cég is tud adni valamit a dolgozóinak”– hangsúlyozta. A vezérigazgató a jövőről úgy szólt: ez az év még nehezebb lesz. „Előttünk van két választás, egy uniós elnökség, sportszempontból pedig egy Európa-bajnokság és egy olimpia” – sorolta, kiemelve az együttműködés és a csapatmunka jelentőségét.

Papp Dániel végezetül gratulált a díjazottaknak, majd az MTVA valamennyi munkavállalójának megköszönte az egész éves teljesítményét. „Örülök, hogy csapatként működünk együtt” – jelentette ki. A beszédek után a Titán, A Dal 2023 győztese lépett fel, majd Papp Dániel és Altorjai Anita nyolc kategóriában adott át díjakat. 

    Az Év Operatőre Nagy András lett.
    Az Év Vágója díjat Kántor Zoltán kapta.
    Az Év Rendezője elismerésben Bozsánovics Anita részesült.
    Az Év Gyártási Szakembere díjat Vancsok Györgynek ítélték oda.
    Az Év Riportere díjat Kucsov Renáta kapta.
    Az Év Felfedezettjének Jámbor Flórát választották.
    Az Év Szerkesztője Pap Tibor lett.
    Az Év Műsorvezetője elismerést Morvai Noémi vehette át.

(Fotó forrása: MTVA Facebook oldala)

 

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt