Döntött a köztársasági elnök, fontos változások jönnek a Honvédségben

Fontos változás történt a Honvédségben: egy dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya május 7-i hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnt. Így összesen három szervezeti változás mellett döntött a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztése nyomán.

2024. május 22., 13:09

Szerző:

Sulyok Tamás köztársasági elnök a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf előterjesztései következtében több szervezeti változást is aláírt a Magyar Honvédség vezetésében.

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján Venczl László dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya május 7-i hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnt. Ennek következtében

  • Kovács László dandártábornokot május 21-i hatállyal vezérőrnagy rendfokozatba léptették elő,
  • Molnár Zsolt ezredes dandártábornoki rendfokozatot kapott,
  • Szabó Tibor ezredes pedig szintén dandártábornok lett.

Toborzókampányok, haderőfejlesztés, védelmiipari beruházások, a jogszabályi környezet módosítása, a csádi misszió előkészítése – zajlik az élet a honvédség körül, miközben a szomszédban dúló orosz–ukrán háború sem ért véget.

Indoklás nélkül mentették fel a védelmi innovációért felelős miniszteri biztost

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta ki azt az utasítást, ami indoklás nélkül megszüntette márciusban Porkoláb Imre Zoltán megbízatását – írja a 444. A dandártábornok 2022 novembere óta látta el a védelmi innovációért felelős miniszteri biztosi posztot. A felmentést a 24.hu  találta meg.

A miniszteri biztosi feladatot Porkoláb Imre Zoltán dandártábornok látta el, akit 2022 novemberében neveztek ki. Porkoláb 200 ezer forint díjazásért látta el munkáját és három fős titkárság segítette. 

Aztán kiderült, hogy mégsem rúgták ki Porkoláb Imrét

A cikik megjelenése után  közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium, amely szerint Porkoláb Imre a miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának munkatársaként folytatja pályáját, Bíró Marcell nemzetbiztonsági főtanácsadó közvetlen munkatársaként.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter március 15-e alkalmából a Szolgálati Érdemjel Babérkoszorúval Ékesített Arany fokozatának adományozásával ismerte el Porkoláb Imre eddigi munkáját, aki jelentősen hozzájárult a magyar védelmi innováció és a hazai védelmi ipar elmúlt két évben elért eredményeihez.

(Kiemelt kép: tisztavatás a Parlament épülete előtt a budapesti Kossuth téren 2012. augusztus 20-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.