Köves Slomó: Mitől fél Heisler András?

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija véleménycikkben reagált a Mazsihisz elnökének kijelentéseire.

2023. május 9., 09:19

Szerző:

„Mitől fél Heisler András, a Mazsihisz elnöke, és szerinte mi döbbentett meg minden tisztességes zsidó embert?" – tette fel a kérdést az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, akinek véleménycikkét az Index.hu jelentette meg kedden. Köves Slomó Heisler András, a MAZSIHISZ elnökének vasárnapi Facebook-posztjára reagált, amelyben Heisler kifejtette, hogy „amit a chabad lubavicsi identitású EMIH tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn", és azt állította, hogy az EMIH a NER része.

„Magyarországon jelenleg három bejegyzett zsidó egyház és számos zsidó civil szervezet van, amelyek zsinagógákat, iskolákat, különböző intézményeket működtetnek. Ezek az intézmények azonban összesen a magyar zsidóság 10 százalékát sem szólítják meg” – fogalmaz a cikkben Köves Slomó, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedekben úgy tűnik, végleg kifulladt, idejétmúlttá lett az a zsidó hitközségi működés, amely az elmúlt 150 évben a magyar zsidóság életében fontos szerepet játszott. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tevékenységével kapcsolatban az írás kiemeli: „a MAZSIHISZ útja éles kanyart vett, ami különösen Heisler elnök úr regnálása alatt vált nyilvánvalóvá. A 2013-ban megválasztott Heisler András úgy döntött, hogy a vallási élet egyre több területén vezető pozícióba került EMIH-hel szemben, neki a zsidók közéleti-politikai »képviseletének« státuszát kell erősíteni. Ezt pedig úgy gondolta megvalósítani, hogy (...) baloldali és liberális irányultságú politikai aktivitásba menekül”.

„Heisler azonban elszámolta magát, mert bár való igaz, hogy az ellenzéki politikai akciókra, a kormány és a NER kritikájára van kereslet egy közéleti kérdésekre érzékeny közösségben, azonban ezzel érezhetően szűkítette a vallási életre vágyók körét a MAZSIHISZ táborában”

– írja Köves.  

„Ortodox zsidóként, jómagam és közösségem számára – szemben Heisler Andrással – fontos, hogy az ortodox zsidóság intézményei ne váljanak enyészetté” – írja az az EMIH vezető rabbija. „Legyen ortodox zsidó oktatás, meleg víz a mikvében és kóser hús a mészárszéken. Ezért üdvözöljük, hogy olyan emberek kerülnek a MAOIH élére, akik számára ez hozzánk hasonlóan fontos. Heisler megnyugodhat, mert együtt fogunk velük dolgozni, és a magyar ortodoxia 150 éves öröksége az elődökhöz méltó szellemben fogja a zsidóságot szolgálni” – fogalmaz Köves Slomó a cikkben.

(Kiemelt kép: Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)