Gyorsfénykép a magyarországi kivándorlásról

A KSH évente nyilvánosságra hozza a bevándorlási és kivándorlási adatokat is, sőt a bevándorlókat megbontja Magyarországon született visszavándorlókra – akik legalább 12 hónapos külföldi tartózkodás után visszatérnek Magyarországra – és külföldön született bevándorlókra.

2023. július 7., 09:43

Szerző:

Ezek az adatok azt mutatják, hogy 2016 óta többen költöznek vissza magyar állampolgárok, mint ahányan kivándorolnak. S a bevándorló magyar állampolgárok között nagyobb arányban vannak a korábban kivándoroltak, most visszatérők, mint a külföldön születettek.

Az ENSZ statisztikái szerint 2020-ban a világ többi országában 714.420 fő hazánkban született, s nem hazánkban élő honfitársunk él.

Már 1990-ben is négyszázezer honfitársunk élt külföldön, a jelenlegi hétszázezer ember nem az eltelt években költözött el. Az ENSZ statisztikáiból azt is megtudhatjuk, hogy 584.567 olyan honfitársunk van, aki pedig nem Magyarországon született, de nálunk él, itt lakik.

A világszervezet legfrissebb adatai szerint a környező országok közül 2020-ban is nálunk volt a legkisebb a külföldön élő, hazánkban születettek aránya az aktuális lakosságszámhoz viszonyítva.

Még Szlovákiában és Szlovéniában is nagyobb volt ez a mutató, pedig a volt keleti tömb államai közül mi vagyunk hárman a legkisebb elvándorlási aránnyal rendelkezők.

Ha a bevándoroltak és az külföldön élők lakosságszámra vetített arányának különbségét – azaz az egyenlegüket – vizsgáljuk, akkor egész Európában Magyarország, Észtország, Finnország és Ciprus a legkiegyenlítettebb, ahol 1,5 százalékpontnál kisebb a különbség a két arány között – áll a novekedes.hu összefoglalójában.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.