Kiss Rajmund szerint erősödni fognak a nemzeti gondolkodású vezetők

A Mathias Corvinus Collegium Diplomáciai Műhelyének vezetőjével készült interjú.

2021. július 15., 17:40

Szerző:

Jelesre értékelte a magyar diplomácia jelenlegi teljesítményét Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomácia műhelyének vezetője, aki dolgozott Szingapúr, Indonézia, Malajzia és Fülöp-szigetek magyar nagykövetségein. 2013-tól a Századvég Gazdaságkutató Intézet üzletfejlesztési igazgatója, 2014-től  Magyarország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) rendelt Állandó Képviselője lett Genfben.

A Neokohnnak adott interjújában például a vakcinák beszerzésének diverzifikálásával indokolta ezt. „Szijjártó Péter októberben talán az egyetlen európai uniós politikus volt, aki elkezdett orosz, majd kínai vakcina-beszerzésről tárgyalni.

Még a független statisztikák szerint is legalább hat-hét hetet nyertünk,

tehát ennyi életet tudott ez a politika megmenteni. Most pedig már látjuk, hogy ez körülbelül 500 milliárd forintot is jelentett” – magyarázta Kiss Rajmund.

Az interjúban szó esik a keleti nyitás politikájáról is, amiről szintén nem tudott rosszat mondani.

„Minden állam, amely minket kritizál, évtizedekkel hamarabb elkezdte Európából a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatot

az akkor még jóval kommunistább Kínával és Oroszországgal is.

Akik kritizálnak minket, azoknak nagyon jó bilaterális kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolataik vannak ezen államokkal” – magyarázta Kiss Rajmund.

„Azt gondolom, hogy amíg a barátainkat meg tudjuk válogatni, a gazdasági partnereink esetében ez luxus lenne. Arra gondolok, hogy érdekelvű gazdaságpolitikát kell folytatni, és nem ideológiai alapon kell a kereskedelmi diplomáciát végezni.”

Az interjú végén megkérdezték Kiss Rajmundot, hogy míg két évvel ezelőtt úgy nézett ki, egy olyan világ fog következni, ahol erősödnek a nemzeti, konzervatív gondolkodású politikusok, számos vezető veszített, például Trump az Egyesült Államokban vagy Netanjahu Izraelben, és hogy vajon folytatódhat-e a trend?

„A most elmúló válságból azt is tanulhatnánk, hogy a nemzetállamok jóval gyorsabban és jobban reagáltak a kihívásokra. Azt gondolom, hogy a nemzeti gondolkodású vezetők erősödni fognak az elkövetkezendő időkben.”

(Kiemelt kép: Merész Márton)

11:59

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

09:54

Noha Novák Katalin már hosszú ideje nem tölti be a köztársasági elnöki posztot, még maradt olyan határozata, ami csak most jelent meg a Magyar Közlönyben.