Karácsony: Akinek nincs felelősségérzete a vereség miatt, az pszichopata

Budapest főpolgármestere eláll a pártvezetéstől, azonban hibának tartja, hogy mások ezt nem teszik meg.

2022. április 13., 08:57

Szerző:

Az ellenzék súlyos választási veresége után először adott nagyinterjút Karácsony Gergely főpolgármester. A Telexnek nyilatkozva úgy értékelte a vereséget, hogy az ellenzék vezetőinek vállalnia kéne a felelősséget, azonban sajnos egyedül ő döntött úgy, hogy ellép a pártvezetéstől. 

„Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata”

 – jelentette ki a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere. Az ellenzéki táborról szólva Karácsony elmondta, ők nem határozhatók meg annyival, hogy Orbán-ellenesek, és igenis erős a belső kohézió. Karácsony szerint a kampány során lehetett azt látni, hogy minden korábbinál elkötelezettebbek és aktívabbak a szavazóik – és talán ebből vonták le azt a téves következtetést, hogy többen is vannak. „De valójában éppen, hogy kevesebb szavazónk volt, csak ők nagyon aktívnak bizonyultak” – mondta Karácsony. 

Maga a választási eredmény Karácsony szerint egy nagy üzenet az ellenzéki pártoknak, és kiderült, hogy az hogy „Fidesz – nem Fidesz” kérdéssé tegyék a választást, egészen egyszerűen nem működik.

Szerinte sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a szociális biztonság témakörére, ezt ugyanis leuralta a Fidesz. Kiemelte: Orbán populista, az ellenzék viszont elitistává vált ebben a versenyfutásban. Az ellenzék, véleménye szerint programalkotás terén alaposan elvégezte a munkáját, és tényleg csak olyanokat ígértek, amiket meg is tudtak volna csinálni. Viszont ezt nem magyarázták el a választónak egyszerű, közérthető formában, nem lett belőle politikai termék.

Karácsony Gergely szerint nem az összefogás okozta a vesztüket, hanem éppen annak a hiánya.

Mint mondta, irgalmatlanul nehezen állt össze a közös kampány, a program, és a pártelitek szintjén nagyon sok belső feszültség volt. A választók pedig látták ezeket a belső törésvonalakat és ezek nagymértékben karcolták a kormányzóképesség látszatát. Hozzátette: a választási vereség után kényszer, hogy együtt maradjanak, azonban ennek nem kell kényszeresnek hatnia. 

„Az ellenzéki pártok vezetői közül én voltam az egyetlen, aki azt mondta, hogy levonom a következtetést, és visszalépek a pártvezetéstől” – mondta. Szerinte nem akarja igazán senki leváltani a politikai elitet, új forrásokra pedig aligha lehet számítani. A rendszer túlélését nagyon nagy mértékben garantálja, hogy egyszerűen elveszi az emberek kedvét a politikától, mondta a főpolgármester. Az előválasztás második fordulója előtt Karácsony visszalépett Márki-Zay Péter javára, és úgy volt hogy tandemként mennek tovább. Karácsony szerint sokat is kampányolt, és végig kitartott MZP mellett, az utolsó percig, sőt, azután is.

De a szavazóik között szerinte nagy volt az átfedés, sokkal nagyobb szüksége lett volna Dobrev Klára és Jakab Péter szavazóira, ahol nem volt akkora ez az együttműködési készség. 

Véleménye szerint verseny várható az ellenzéken belül, hogy ki vezesse ezt a koalíciót, Karácsony azonban nem akar részt venni benne – az ő dolga az lesz, hogy a budapesti koalíciót egyben tartsa. Arra a kérdésre, hogy lesz-e szükség újra főpolgármesteri előválasztásra elmondta, 2019-ben még ő ragaszkodott az előválasztáshoz, mert ott és akkor kellett felépíteni a politikai ajánlatot. „Ebben a ciklusban viszont inkább már az lesz a félidős feladat, hogy újra megerősítsük a szövetséget a választópolgárokkal” – fogalmazott Karácsony Gergely.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: Bielik István)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt