Ha nincs oltás, nincs látogatás a börtönben

Szigorúak a szabályok, mert a zárt közösségekben nagyobb eséllyel terjed a vírus, ha egyszer bejut. 

2021. július 2., 19:08

Szerző:

Nem fogadhatnak látogatót azok a rabok, akiknek nincs oltásuk vagy nem estek át a koronavíruson – tudta meg a Telex. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerdán adott ki friss közleményt a rabok látogathatóságáról. E szerint azok a fogva tartottak fogadhatnak látogatót, akik már megkapták a második oltásukat, és az utolsó oltás ideje óta eltelt 14 nap. De ahhoz is érkezhet látogató, aki átesett a fertőzésen, ha már 14 napja gyógyultnak nyilvánították. Hozzájuk azonban csak hat hónapon át érkezhetnek látogatók, később már nem. 

A fogvatartottakhoz csak olyan látogató érkezhet, akinek van védettségi igazolványa, akkor is csak havonta egyszer, maximum 30 percig láthatják egymást. Mivel a közleményből hiányzott, hogy mi a protokoll azoknál a raboknál, akik nem estek át a betegségen és nincsenek beoltva, a Telex rákérdezett a BvOP-nál. Válaszukban azt írták a lapnak, hogy fokozottan ügyelnek arra, hogy ne jusson be a zárt közösségbe a vírus, hiszen nagy az esély a fertőzések terjedésére, ezért csak lépésről lépésre enyhítenek a korlátozásokon. 

„Jelenleg a személyes látogatófogadásra azoknak a fogva tartottaknak van lehetősége, akik a meghatározott követelményeknek megfelelnek, és egyelőre csakis felnőtt korú hozzátartozók látogathatják őket. A védettségi igazolvány, illetve a védőoltás PCR teszttel nem váltható ki” – írta a BvOP. Így tehát egyelőre csak azok látogathatóak, akik már átestek a koronavíruson, vagy beoltatták magukat. 

A közleményben egyébként feltünteti a BvOP, hogy a digitális kapcsolattartás továbbra is engedélyezett. A Skype-beszélő havonta egy alkalommal, maximum 30 perc időtartamban vehető igénybe. Az a fogvatartott, aki bármely okból nem tudja személyesen fogadni a hozzátartozóit, legfeljebb heti két alkalommal, maximum 60 percben skype-olhat a kapcsolattartójával. A látogatás egyébként 2020. márciustól egészen 2021. július elsejéig tiltott volt a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben. 

(Kiemelt kép: Folyosó a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet új épületszárnyában az avatás napján, 2020. július 13-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

 

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.