Bombafenyegetés miatt, Gripenek kísérték földre a tel-avivi gépet Debrecenben

A Poznańból Tel Avivba tartó Ryanair gépnek biztonsági okokból, bombafenyegetés miatt kellett kényszerleszállást végrehajtani.

2022. november 12., 19:18

Szerző:

A magyar légierő Gripenjei kísérték a debreceni repülőtérig a Ryanair Poznańból Tel Avivba tartó járatát szombaton délután, írta a Telex. A hivatalos közlemény szerint a debreceni repülőtéren a járatnak „biztonsági okokból” kényszerleszállást kellett végrehajtania, amit a vadászgépek biztosítottak.

A kíséretet a debreceni média egyhangúan megerősítette, egy olvasó pedig azt mondta, délután 4 körül egy Gripen vadászgép körözött a  város felett. A Debrecen International Airport Kft a Dehir cikke szerint azt közölte, 16:06 perckor a Ryanair Boeing 737-800 típusú repülőgépe a légiforgalmi szolgálat tájékoztatása után szállhatott le, biztonsági kíséretben.

A Honvédelmi Minisztérium időközben közleményt adott ki az esettel kapcsolatban. Úgy fogalmaztak, „egy Lengyelországból Izraelbe tartó civil utasszállító repülőgép kapott bombafenyegetést, amely miatt 2022. november 12-én, a délutáni órákban riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit.

A gép a román légtérből lépett be hazánk légterébe. Ekkor a román légierőtől átvették a kísérési feladatot a Magyar Honvédség vadászgépei, és az utasszállítót a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre kísérték, ahol az leszállt.

A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra.”

A leszállást követően a 148 utast a protokoll szerint kiszállították, ők a terminál épületében, biztonságban várakoznak. A Flightradar honlap élőképe szerint a repülőgép már Románia légteréből fordult vissza Magyarország felé, jelzés után. Az illetékes magyar hatóságok az eset körülményeit vizsgálják, arról további információkat nem osztottak még meg.

(Kiemelt kép forrása: MTI/ Ujvári Sándor)