Kiadták a figyelmeztetést: megérkezik az ítéletidő

A meteorológiai szolgálat kiadta a figyelmeztetést: megérkezik a viharzóna, akár jég is eshet.

2024. május 2., 08:10

Szerző:

Mára kicsit megváltozott időjárásunk jellege, záporokkal, zivatarokkal tarkított nap elé nézünk – írja Facebook-oldalán a Hungaromet. A figyelmeztetésben azt írják: csapadékgócok itt-ott már délelőtt is előfordulhatnak, de több helyen majd csak délutántól kell rájuk számítani, amelyeket ekkortól már zivatar, valamint intenzív csapadék is kísérhet, ráadásul több hullámban érkeznek.

Kiadták a figyelmeztetést: még jég is eshet

A met.hu-ra feltöltött figyelmeztetés szerint a zivatarok környezetében lokálisan intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és apró szemű jég is előfordulhat. Az egymást követő cellákból helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon 20-30 mm csapadék is összegyűlhet.

A csapadéktevékenység éjszaka sem szűnik meg. Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több órás napsütés várható. A szél továbbra is élénk, az északnyugati megyékben helyenként erős lesz.

Korábban írtuk

A Kárpát-medence időjárását kedden még anticiklon alakítja, szerdán azonban már egy meleg nedves szállítószalag okoz felhősebb időt, de csapadék estig még nem valószínű.

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk, de a nyugati határ mentén felhősebb lehet az idő. Csapadék szerda késő délutánig nem valószínű, utána a délnyugati megyékben előfordulhat zápor, néhol zivatar. A délkeleti, keleti szelet kedden még csak néhol, szerdán már több helyen kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 15 fok között valószínű, de főként az északi völgyekben ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 24, 25 fok körül várható.

A csütörtöki időjárás során erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Átmenetileg kevesebb, majd délutántól egyre több helyen várható ismétlődő zápor, zivatar. Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Legkisebb eséllyel az északkeleti harmadban lehet csapadék.

A délkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 26 fok között alakul, azonban a tartósabban csapadékos helyeken ennél hűvösebb maradhat az idő.

(Fotó: Pixabay)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt