Egyre többen dolgoznának nálunk az egyik szomszédos országból

A járvány gazdasági hatásai a szomszédban is érzékelhetőek. 

2021. december 2., 07:05

Szerző:

A munkaerőpiaci szakértők szerint a jövőben egyre többen jöhetnek át Szlovákiából Magyarországra dolgozni – írja a Világgazdaság nyomán az MTI. Mint hozzáteszik, ennek hátterében az áll, hogy egyes hazai iparágakban már magasabbak a bérek Magyarországon, mint a szomszédos Szlovákiában. 

Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője szerint az elmúlt egy-két évben sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában a járvány miatt. Hozzátette: A nagy autóipari szereplők voltak kénytelenek felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál. Úgy véli, a kényszerhelyzetbe kerülők a bizonytalanság helyett inkább ingáznak Magyarországra, és itt vállalnak munkát – mondta.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója szerint pedig a szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, azaz nagyjából nettó 750 euró - mintegy 262 ezer forint -, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint. Hozzáteszik: Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr- Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője reálisnak tartotta, hogy a béremelkedések hatására a szomszédos régiókból átjöjjenek szakemberek Magyarországra. Az EU-ban a munkaerő szabad áramlásának elve erre lehetőségét is nyújt. 

(Kiemelt kép: Ózd, 2013. december 10. Munkások dolgoznak az új gyártósor mellett a Johnson Electric Ózd Kft. ózdi telephelyén 2013. december 10-én, ahol átadták az autóipari alkatrészek összeszerelésével foglalkozó cég beruházását. MTI Fotó: Vajda János)