Egyetlen gyermekügyeleti pont marad Borsodban

Ez azt jelenti, hogy a vármegye legtávolabbi pontjáról is Miskolcra kell majd vinni a gyerekeket. 

2023. március 7., 11:20

Szerző:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – értesült a Népszava. A lap szerint ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, és egyben irányítja majd ezt a szolgáltatást, miközben már a helyi háziorvosok felkészítése is megkezdődött. 

Az egészségügyi reform hatására a jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Lesz olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több vármegyében a tucatnyi orvosi ügyeletből is csupán 3-4 marad. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy ügyeletes orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója – írja a lap. Az átalakítás bírálói szerint az aprófalvas megyékben ez komoly betegbiztonsági kockázatot jelenthet. 

A tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen megszűnik a háziorvosi ügyelet.  Többek között Abaújszántón, Borsodnádasdon, Csokvaományon, Emődön, Felsőzsolcán, Gesztelyen, Múcsonyon, Nyékládházán, Pálházán, Rudabányán, Sajószentpéteren, Szirmabesenyőn, Szendrőn, Tiszalúcon.

A Népszava értesülései szerint

áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad Miskolcon, a megyei kórházban. 

Háziorvosi ügyelet tíz településen marad: Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Terdik M. Gergely gyerekgyógyász megvizsgál egy kisfiút Nyíregyházán, egy háziorvosi rendelőben 2014. február 11-én. Budapesten és 14 megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Magyarországon hetente 10-15 százalékkal nő a megbetegedések száma. MTI Fotó: Balázs Attila)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.