Dobrev Klára ledobta a deviza-ellenes atombombát, nagy bejelentést tett

Saját törvényjavaslattal állt elő. 

2021. szeptember 2., 13:20

Szerző:

Dobrev Klára szerint a magyar kormány az elmúlt tíz évben semmibe vette az embereket és inkább a pénzintézetekkel kötött háttéralkut. A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje Facebook-on közzétett sajtótájékoztatóján az Európai Bíróság devizahiteleseket érintő döntésére reagált és saját törvénycsomagot lengetett be a választások utánra.

A DK jelöltje szerint a mai döntés fontos, de a devizahitelek kormányzati forintosítása önmagában még nem megoldás. „Tíz éve a Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával gyengítette a forintot, a Magyar Nemzeti Bank pedig sokszáz milliárd forintot keresett a gyenge forinton, miközben magyar családok mentek tönkre az egyre magasabb törlesztőrészletek miatt. Orbán a pénzvilág mellé állt a magyarokkal szemben, megállapodott, hogy a bankoknak a forintosítás egy fillérjébe sem kerül majd, vállalta, hogy megvédi a bankvilág profitját, és nem gördít akadályt a kilakoltatások elé” – mondta Dobrev Klára.

A miniszterelnök-aspiráns ezzel kapcsolatban kiemelte:  „Arra készülök, hogy egy olyan devizahiteles kárpótlási törvényt fogunk elfogadni, ami biztosítja az adósok elsétálási jogát, tehát a fedezetül szolgáló ingatlan elveszítése után a bank egyetlen forintot sem kérhet.

Lehetőséget ad az összes devizahitel korrekt újraszámolására, és a különbözet elengedésére vagy kárpótlás fizetésére kötelezi a bankokat.
Felfüggeszti az összes devizahiteles kilakoltatást és végrehajtást, valamint újraéleszti az állami eszközkezelőt, hogy az állam álljon szemben a bankszektorral, ne az adósok külön-külön”. 

„Az Orbán-kormány nagyon sok háttérmegállapodást kötött nemzetközi bankintézetekkel, amelyben garantálta, hogy a bankokat nem éri kár a devizahiteles elszámolásból. Ennek sajnos az lett a következménye, hogy sokszázezer magyar családot brutális kár. Ezt a kárpótlást a magyar embereknek ki kell fizetni, mert ez jár nekik” – hangsúlyozta a politikus. 

Korábban írtunk róla, hogy az Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött: nem érvényteleníti a devizahitel-szerződést az árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen kikötés. A döntéshozó szerv szerint összeegyeztethetőnek tűnik az uniós joggal az a magyar jogszabály, amely megtiltja a devizában nyilvántartott kölcsönszerződés érvénytelenítését arra hivatkozva, hogy az az árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen kikötést tartalmaz. Erről bővebben itt olvashat.

(Kiemelt kép:  Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: Mohai Balázs /MTI)