Dajkó: öngyilkos drónokat vásárol a magyar honvédség

Drónok nélkül béna kacsa egy modern hadsereg  – mondta Dajkó Ferenc Dániel a Jazzy-ben. 

2023. július 19., 14:52

Szerző:

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy békeidőben miért van szüksége a Magyar Honvédségnek felderítő drónokra – erről szólt a Jazzy-n Business Class egyik inetrjúra. Dajkó Ferenc Dániel, a Növekedés.hu munkatársa mondta el a választ: ezek nélkül egy hadsereg „béna kacsa!”

„Békeidőben nyilvánvalóan elsősorban a felderítő drónoknak a használatáról beszélhetünk, hiszen azokat lehet használni például határvédelmi feladatokra vagy katasztrófahelyzetek esetén. Felderítik vele a károkat, megtalálják vele azokat a pontokat, ahol esetleg egy árvíznél beavatkozásra van szükség” – mondta el a szakértő. Hozzátette, hogy egy ilyen drón be tud repülni olyan helyekre is, ahova más járművel esélytelen lehetne bemenni és elmondta, azt is, hogy

egy klasszikus értelemben vett harci drónt vagy egy kamikaze, azaz öngyilkos drónt békeidőben nem lehet használni. 

A szakértő arról is mesélt, hogy felderítő drónokból egy Magyarország méretű ország esetében néhány tízes mennyiség is már egész soknak számít. Dajkó Ferenc arról beszélt, majd azt is elmondta, hogy az izraeli Skylight gyártó Skylark egyes verzióját vásárolta meg Magyarország. „A WB Electronics néhány modellje iránt is érdeklődik a honvédség, ezek talán inkább határvédelmi célokat szolgálhatnak” – mondta Szajkó. Hozzátette, az „öngyilkos drónoknál elég egyértelmű a helyzet. Ott a Rheinmetalnak van egy Kiro nevű dróncsaládja, ezek klasszikus kamikaze drónok” és ezeket már gyakorlatilag biztosan meg fogja vásárolni a honvédség – mondta a szakértő a Jazzy-ben. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Genya SAVILOV / AFP)