Az interneten árult anyatejre a testépítők is lecsapnak

Évről évre csökken az anyatej leadó kismamák száma, miközben felpörgött a kereslet a közösségi médiában.

2024. február 5., 10:19

Szerző:

A begyűjtött anyatej azokhoz az édesanyákhoz kerül, akik szoptatással nem tudják a szükséges anyatejmennyiséget biztosítani a kisbabájuk számára. A tejet az orvos írhatja fel receptre. Már ha van. Hiába nyúlt bele Belügyminisztérium pénzzel, évről évre csökken az anyatejet leadó kismamák száma, egyre több a tápszeres gyerek. Az anyatej leadásból hiányzik a marketing, és egyszerűbb árulni az interneten, mert sok helyen nincs is hova leadni – írja az RTL.

Hiába emelte meg a belügy az anyatej árát 

„A tárca várakozása szerint az anyatej árának közel 30 százalékos emelésével minél több tejadó anya tehető érdekeltté a lefejt tej leadásában, azaz abban, hogy a tápanyagokban értékes és pótolhatatlan anyatej ne vesszen kárba, javuljanak a rászoruló csecsemők életesélyei és életkilátásai” – közölte a Belügyminisztérium az rtl.hu-val, miután Pintér Sándor miniszteri rendelettel még decemberben 2700 forintról 3500 forintra emelte az anyatej felvásárlási árának literjét.

Míg 11 éve 86 ezer liter anyatejet adtak le, addig 2023-ban már csak 16 ezret a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Egyedül 2017-ben volt megugrás, amikor a kormány 1800 forintról 2700-ra emelte az átvételi árat, így akár a belügyminisztériumi taktika most is működhet. Kérdéses, hogy mennyire marad ez tartós, főleg az infláció miatt, mivel hét éve is csak egy évig tartott a lendület – írja a csatorna. 

Tavaly a 16 ezer liter anyatejért összesen 43,3 millió forint támogatást fizettek ki a kismamáknak. Ez az összeg 11 éve a 160,9 millió forint volt és a már említett 2017-es évet leszámítva folyamatosan csökkent. Pedig azoknak a kismamáknak, akiknek van felesleges anyateje, annak a leadás akár jó GYED-kiegészítés lehet. Egyszerre 8 deciliter tejet lehet leadni naponta, ha valaki a maximummal tud számolni, akkor az 30 nap alatt 84 ezer forintot jelent.

Nincs is hova leadni az anyatejet 

Vannak olyan országrészek, ahol nem is tudják begyűjteni az anyatejet, mivel nincs erre alkalmas állomás sem. A Dunántúlon például mindössze négy helyen lehet anyatejet leadni a Melletted a helyem oldala szerint: Pécsen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Szombathelyen. Ha kelet felé haladunk a következő lehetőség már csak a fővárosban van, igaz, ott több helyen is. A Dunától keletre már sokkal jobb a helyzet, 13 városban van anyatejgyűjtő állomás. A Belügyminisztérium szerint a gyűjtőállomások működtetése kétféle lehet, ennek megfelelően vagy kórházak, vagy önkormányzatok által fenntartott intézmény működik. Az anyatejgyűjtő állomások közül 6 kórházban, 11 helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartásában működik.

A működésükhöz a költségvetésből kapnak pénzt az állomások, erre a Belügyminisztérium szerint összesen 456 millió forint áll rendelkezésre. „Taxivállalattal van szerződése az EEI-nek. A szerződés egy éves határozott idejű, minden évben pályáztatva van a szolgáltatás. Gazdasági és munkaszervezési okokból tesz így az EEI”, vagyis olcsóbb megoldás, mint fenntartani erre egy autót és fizetni egy sofőrt. Pécsen egyébként 2023-ban az önkormányzat szerint 78-an adtak le anyatejet, aminek a mennyisége csaknem 610 liter volt. Az önkormányzat szerint ebből 415 liter kapott meg 69 csecsemő, a többit pedig a klinika használta fel.

Bizalmatlanok a kismamák

Annak több oka is van, illetve lehet, hogy miért csökken folyamatosan a tejet adók száma. Sokan, akik adhatnának egyszerűen azért nem vágnak bele, mert macerásnak tartják a vizsgálatokat. A tejleadó kismamák abban egyetértettek, hogy a rendszer működőképes, azonban szerintük legjobban a szolidaritás hiányzik. Akik jelenleg tejet adnak le, azokat nem a pénz motiválja, hanem az, hogy segíteni akarnak azokon a nőkön, akiknek nincs anyateje.

Nagyon sok a tévhit a tejleadással kapcsolatban. Aki tejet akar adni, annak nyilatkoznia kell arról, hogy káros szenvedélyektől mentesen él. Ezzel szemben rendkívül bizalmatlanok a rendszerrel kapcsolatban a kismamák, sokan azt hiszik, alkoholista anyák szereznek pénzt piára ezzel, miközben más babáját veszélyeztetik az általa leadott anyatejjel – tudta meg a csatorna egy tejleadó kismamától. Ugyanakkor a rendszer rendkívül megbízható, olyan tejet senki sem fog kapni, ami miatt beteg lenne a gyerek. Az összes állomásnál felhívják arra a figyelmet, hogy mikrobiológiailag tesztelik az anyatejet, illetve pasztörizálják is.

Az interneten árult anyatej a testépítőkhöz kerül

Facebook-csoportokban árulják az interneten az anyatejet. Litere 1500 forinttól indul, de akár 3 ezer forintért is el lehet adni. Az állam fizetne érte, mégis ezeken a felületeken árulják az anyatejet. A csatorna azt írja, hogy rengeteg testépítő keresi az anyatejet, miután elterjedt a körükben pár éve, hogy az a legjobb fehérjeforrás.

Nem csak nálunk mozdult el a rendszer a tápszerek fel, az Egyesült Királyságban például a 6-8 hetes csecsemők 40 százalékát már egyáltalán nem szoptatták. „Az európai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is jellemző, hogy nagyon alacsony a szoptatási arány, egyre nő a tápszert használók száma” – mondta a Szabad Európának W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó.

A hazai trend a számokban is jól látható: ahogy az anyatejet leadók száma és az erre költött adóforintok csökkenő tendenciát mutatnak, a tápszereké növekvőt. 2010-ben a NEAK adatai szerint összesen 5,5 milliárd forintot költött erre az állam, 2022 decembere és 2023 novembere között viszont ennek több mint dupláját, 12,4 milliárd forintot.

Az anyatejet nem mindegy, hogyan tároljuk

Rengeteg információ kering az interneten az anyatej tárolásával kapcsolatban is. Napi szinten találkozom azzal, hogy a nehezen lefejt anyatejet kiöntik, nem is gondolják, hogy még az is felhasználható. Az anyatejet szobahőmérsékleten  kell tárolni (25 fokig), így 6-8 órát is eláll .A tárolóedényt érdemes lefedni – írja a Czeizel Intézet. Hűtőszekrényben  tárolva 5 napig, mélyhűtőben (-20 fok alatt) 6-12 hónapig is tárolható. 

Mindig azonos hőmérsékletű tejet érdemes összeönteni, és érdemes felcímkézni a tárolóedényt dátummal mielőtt betesszük a mélyhűtőbe. Fontos, hogy soha ne mikrózzuk az anyatejet, hanem meleg vízfürdőben felmelegítsük fel szobahőmérsékletűre, langyosra, nagyon finoman összerázva. A felmelegített anyatejet 24 órán belül fel kell használni. Maradék anyatejet, amit a baba nem evett meg, azt a baba fürdővizébe önthetjük, ez nagyon jót tud tenni a bőrének. Esetleg nagyobb testvérnek felajánlhatjuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)