„Ezt lenyomták Sóskút torkán” – Botrány a lakossági fórumon

Tovább tart a tiltakozás az akkumulátorfeldolgozó beruházás ellen. Sóskút után a szomszédos Tárnokon tartottak lakossági fórumot.

2024. február 1., 08:29

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrök segítségét kérte a sóskúti polgármester, hogy elhagyhassa a tervezett akkumulátorfeldolgozó ügyében meghirdetett lakossági fórumot. A tervezett akkumulátorgyár heves ellenállást váltott ki. Sóskút mellett a a környékbeli településeket, Érdet, Tárnokot és Pusztazámort is érinti a beruházás, ezért innen is érkeztek szép számmal érdeklődők. A teremben ezernél is többen voltak.

„Elnézést kérek, én azt gondoltam, hogy kulturáltan, a más települések polgármestereit meghívva üljünk le, beszéljünk. Ez nem lehetséges” – mondta  az RTL-nek Kőnig Ferenc, Sóskút polgármestere, amikor kedden eldöntötte, hogy nem tartja meg a meghirdetett lakossági fórumot a falu szélére tervezett akkumulátorfeldolgozóval kapcsolatban. A sóskúti polgármester igyekezett megnyugtatni a környékbeli települések vezetőit és további tájékoztatást ígért. A környező települések polgármesterei sem tudnak semmit a beruházásról, amit szerintük Sóskútra is rákényszerítenek – írja a csatorna. 

Sóskút nem kér az akkumulátorfeldolgozóból

„Sóskútnak lenyomták a torkán ezt a kormányzat részéről” – mondta Érd polgármestere az RTL Híradónak. Csőzik László arról ír Facebook oldalán, hogy ellenzi a beruházást, és Sóskúton attól félnek, hogy „különleges gazdasági övezetté minősítik az ipari parkjukat, hogy elveszik a bevételeket. Nincs mit szépíteni, ismerve a rendszert, sajnos ez a lehetőség nem zárható ki. De akkor sem szabad félni!” Érd polgármestere állítja: Egyedül a sóskúti önkormányzat van olyan helyzetben, hogy jogi akadályt gördítsen a beruházás elé.

Sóskút közleményben közölte, hogy újabb lehetőséget keresnek a lakossság tájákoztatására, de a kommentekből jól látszik, hogy az lakosokat ez nem érdekli. Többen azt írják, hogy nem tájékozódni, hanem tiltakozni mentek el a keddi Fórumra. 
„Ilyenre még nem volt példa, nem tudom, hogy mit mondjak rá, de valamilyen módon információt kell szereznünk, nyilván azért jöttünk ide” – fogalmazott a történtekről Lukács László, Tárnok polgármestere az RTL-nek. 
Tárnokon szerda délután lesz a sóskúti akkufeldolgozó üzemmel kapcsolatban a lakossági fórum  – írja a Tárnoki Tények. A Heinrich Antal Házba várják az érdeklődőket és előközvetítése is lesz az eseménynek. 

Már február végén megkezdené működését a sóskúti akkumulátorfeldolgozó

Bár további tájékoztatást ígértek, szerdán sem az Andrada csoport, sem a sóskúti önkormányzat, sem a kormány nem válaszolt érdemben az RTL kérdéseire a beruházással kapcsolatban. A cég sajtóközleményében azt írja, hogy 13 milliárd forintos beruházással hoz létre üzemet Sóskúton zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására. A vállalat két év alatt összesen 160 új munkahelyet tervez létrehozni  „Az üzem február végén kezdi meg működését Sóskúton, majd további magyarországi és európai helyszínek következnek” – írja az Andrada csoport. A sajtóközleményből kiderül, hogy Magyarország vezető szerepet játszhat ebben a folyamatban, két kulcsfontosságú területen is: a zöld energia előállításában és tárolásában. A cég zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására hoz létre üzemet Sóskúton. A sóskúti üzem a szükséges engedélyek megszerzését követően kezdi meg működését. Az üzem vízfogyasztása elhanyagolható lesz. A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával.

(Kiemelt képünkön: lakossági fórum az akkumulátorgyárról Sóskúton. Fotó: Tárnoki Tények Facebook oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.