A politikától is függ, mely népeket tartjuk rokonszenvesnek és melyeket nem

Tizennyolc népről mondtak véleményt a Publicus Intézet kutatásának során a magyarok, akiknek arra kellett választ adniuk, hogy milyen mértékben éreznek rokonszenvet vagy ellenszenvet más népek iránt. 

2023. április 17., 15:44

Szerző:

Az életkor, nem és iskolázottság szerinti reprezentatív felmérés alapján a népszerűségi lista első helyén az olaszok állnak, velük ugyanis a magyarok 84 százaléka szimpatizál – kezdi összefoglalóját a Népszava. Őket követik az osztrákok 82, majd a lengyelek 81 százalékkal, végül pedig a finnek és a spanyolok 80-80 százalékkal. A magyarok 78 százaléka szimpatizál a csehekkel, 76 a svédekkel, a franciákkal és németekkel 74-74 százalék, a britek 73 százalék, a szlovákok pedig 71 százalékon zártak. 

A 60-70 százalékos sávba kerültek a törökök, az ukránok, az amerikaiak és az indiaiak is. A magyarok kevesebb, mint hatvan százaléka szimpatizált a kínaiakkal (58) és a románokkal (55). Az ötven százalékos tetszésindexet sem érte el az orosz, velük a magyaroknak mindössze 44 százaléka szimpatizált. A felmérés nem terjedt ki arra, hogy a megkérdezettek milyen okból tartják rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek az adott népet. Több mint valószínű azonban, hogy gyakran a politikai beállítottság határozza meg a véleményalkotást: feltűnő például, hogy a fideszes kormánnyal jó kapcsolatot ápoló népeket a kormánypártiak rokonszenvesebbnek találják, mint az ellenzékiek és fordítva. 

A tizennyolcból csak három nép van, amely a fideszesek körében örvend nagyobb népszerűségnek: a török, a kínai és az orosz – minden más esetben az ellenzékiek számára szimpatikusabb az adott nép. Ez még a lengyelekre is érvényes, miután a fideszes kormány oroszpárti politikája miatt megromlott a lengyel-magyar viszony. Az ukránok esetében azonban drasztikus a különbség: velük a kormánypártiak 34 százaléka, az ellenzékieknek meg a 89 százaléka számára rokonszenvesek. Nagyjából ilyenek az arányok az amerikaiak esetében is: a kormánypártiak 37 százaléka áll szemben az ellenzékiek 81 százalékával.

A Publicus Intézet felméréséből a Népszava arra következtet, hogy a fideszesek számára sokkal rokonszenvesebbek a törökök, mint akár az amerikaiak vagy a németek, illetve még az oroszokat is jobban szívlelik, mint az amerikaiakat. A nem válaszolók aránya általában 8.14 százalék között mozgott. 

(Kiemelt képünk illusztráció: tüntetők a budapesti orosz nagykövetség előtt, 2022. február 24-én. Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)