Törvénysértők-e az előre kitöltött szavazólapminták?

A Fidesz-KDNP jelöltjénél és listájánál beikszelt szavazólapminták borzolják a kedélyeket. 

2022. március 31., 14:26

Szerző:

A választási csalások ellen küzdő Tisztaszavazás furcsa választási jelenségre hívta fel a figyelmet.

A Fidesz listájánál és jelöltjénél beikszelt szavazólapmintákról tettek fel képeket netes fórumokra. Olyanokat is lefotóztak, amiken a Fideszen kívül más pártot, pártszövetséget fel sem tüntettek. Alföldi falvakban terjesztik ezeket, az egyik képen Bács-Kiskun megye 3-as választókerülete és Font Sándor fideszes jelölt neve szerepel.

„A Tiszta szavazás koalíció szakértői szerint ez önmagában még törvényes, de sok múlik azon, hogy milyen körülmények között és milyen szöveggel adják át az embereknek: az már bűncselekmény, ha valamilyen ajándékot vagy pénzt ajánlanak a szavazásért, vagy megfenyegetik, zsarolják a választót” – írták a csütörtöki posztjukban.

„Fontos, hogy az szavazatszámláló bizottságok tagjai ellenőrizzék a szavazófülkéket, nem marad-e benn egy ilyen lap a szavazófülkében, hiszen ezek kampányeszközök, így ottfelejtésük kampánycsend-sértésnek minősülhet” – mondta Döbrentey Dániel, a TASZ választási jogi programvezetője.

A fórumbejegyzéseken kívül nem erősítették meg a képek hitelességét, de erre korábbi tapasztalatokból következtetni lehet. A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői már korábban is beszámoltak róla, hogy több településen ilyen mintákkal segítenek a választóknak az elvárt helyre húzni az ikszet.

(Kiemelt kép: a tisztaszavazás Facebook-oldala)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.