3,5 millió forint bírságot kapott egy horgász

A horgászt az elképesztő mértékű büntetés sem tántorította el, hogy újra engedély nélkül ragadjon pecabotot. 

2024. április 25., 09:34

Szerző:

Hárommillió forintos halvédelmi bírságot kapott a többszörösen visszaeső horgász – írja a Pecaverzum. A horgászattól többszörösen eltiltott és komoly pénzbírással sújtott balatonlellei lakos a súlyos elmarasztaló határozatok ellenére kétszer is újra horgászni indult a Balatonon, azonban mindkétszer elkapták a halőrök, aminek az eredménye hárommillió forintos halvédelmi bírság lett – írja az Agroinform.

A visszaeső orvhorgászt a halőrök már jól ismerik, a halgazdálkodási hatósággal is többször meggyűlt már a baja

Története 2023. április 23-án indult, amikor Balatonboglár térségében a horgászhelye elhagyása után a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Akkor még rendelkezett érvényes engedéllyel, de azt bevonták, és 105.000 forintra, valamint 18 hónapos eltiltásra büntették. Ez azonban nem tántorította el attól, hogy újra horgászbotot ragadjon. Ezt kétszer is megtette, és pechére augusztus 27-én, majd szeptember 26-án is találkozott a halőrökkel, és kapta a nyakába az újabb bírságokat és eltiltásokat. A három halőri ellenőrzés következményeként összesen 498.750 forintos fizetnivalót szedett össze, és 72 hónapra, azaz hat évre kizárták a horgászatból.

De a történetnek itt még mindig nincs vége, a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóságnak ugyanis újabb határozatai jelentek meg a renitens pecázó ellen.  Ezekből kiderül, hogy október 6-án Balatonboglár, négy nappal később, október 10-én pedig Balatonlelle térségében érték tetten engedély nélküli horgászaton. A bírságok összege az egekbe rúg.

Először 1.196.016 forintot, valamint 36 hónapos horgászattól eltiltást kapott, majd pedig 1.794.023 forintot és 36 hónapot. Ez összesen 2.990.039 forint és 72 hónap. Ha ehhez még hozzávesszük 2023-as korábbi, három darab eset bírságait, akkor 3.488.789 forint és 144 hónap, azaz 12 esztendő jön ki. Ennyi pénzből akár egy vadonatúj autó is megvásárolható. 

Mivel a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság határozatai is csak pár napja kerültek fel a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára, így még elképzelhető, hogy jelenhetnek még meg 2023-as ügyek – írja a Pecaverzum. 

Így a renitens horgász öt alkalommal összegyűjtött büntetéseinek összege (3.488.789 forint) már jócskán meghaladja, a tavalyi toplistást, aki tavaly négyszeri elkövetésével 2.225.475 forintos bírságot gyűjtött, és 100 hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól. 

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Pecaverzum korábbi sajtómegkeresésére azt írta, amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra. Azt is közölték, hogy örökös eltiltás nincs a horgászatban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)