Alzheimer-kór: ezeket az ételeket kerülje, ha el akarja kerülni a betegséget

Kutatások szerint bizonyos ételek elősegíthetik az Alzheimer-kór kialakulását.

2024. március 7., 08:12

Szerző:

Fontos tudni, hogy az egészségtelen étkezés, illetve az ilyesfajta életmódhoz köthető életviteli szokások, bizony hajlamossá tehetnek az Alzheimer-kór kialakulására. Azonban egy újabb kutatás szerint vannak bizonyos ételek, melynek fogyasztása kifejezetten nagy kockázatot jelenthet – írja az evamagazin.hu.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy törekedjünk az egészséges táplálkozásra. Nyilvánvaló, hogy az nem probléma, ha néha-néha becsúszik egy-egy egészségtelenebb étel, azonban nagyon fontos, hogy törekedjünk az egészséges egyensúlyra, és a változatos, vitaminokban gazdag étkezésre. Azonban amikor az egyensúly eltolódik, és túlnyomórészt leginkább egészségtelenül táplálkozunk, akkor bizony akár olyan komoly betegségek kockázatát is növelhetjük, mint például az Alzheimer-kór, legalábbis egyes tanulmányok erre engednek következtetni.

Ugyanis egy kutatás során olyan emberek étkezési szokásait vizsgálták, akik Alzheimer-kórban szenvednek. Majd ezen szokásokat összehasonlították egészséges emberek étkezési szokásaival. Ezek alapján pedig azt vizsgálták, hogy mely ételek azok, melyek esetlegesen hajlamosíthatnak az adott betegség kialakulására.

Fontos tudni, hogy a demencia maga számos tényezőtől függ, természetesen állhatnak genetikai okok is a hátterében, de ezentúl függhet a táplálkozástól, az edzettségi szinttől, az alvási szokásoktól, sőt akár kapcsolódó betegségektől is. Így teljesen konkrét következtetést nem lehet levonni, azonban az tény, hogy felfedezhető összefüggés az étkezési szokások és a betegség kialakulása között – írja a lap.

A kutatás szerint az egyik legveszélyesebb mind közül a feldolgozott húsfélék rendszeres fogyasztása, de komoly kockázatot jelent a chips és a burgonya túlfogyasztása is.

Nem jó ötlet túl sok pizzát sem fogyasztani, ahogyan ellenjavalt állandóan hamburgert enni ebből a szempontból: igaz, ezek az ételek amúgy sem tartoznak éppenséggel a legegészségesebb ételek közé.

Azt hittük, ez az egészséges reggeli, de jobb, ha távol tartja magát tőle

Ahogyan korábban írtuk: a zabkása sokunk reggeli kedvence, ráadásul amikor ezt fogyasztjuk, örömmel gondolunk arra, hogy egészségünkért is tettünk – de vajon tényleg így is van?

Az első és legnagyobb problémát az jelenti, ha nem tudjuk, mennyire cukros a zabkásánk. Ma már kényelmi ételként, instant formában is elérhető, a diszkontboltok polcain saját márkás változatban is ott lapul a kása tasakokban.

Igen ám, de tudjuk azt is, mennyi cukrot tartalmaz egy instant kása? Legtöbbször nem, ráadásul nemcsak szénhidrátból és azon belül cukorból, hanem kalóriából is túl sok lehet az így elkészített zabkásában. Ezen nem javít, ha gyümölccsel turbózod fel a reggelidet.

A feldolgozott zab gyakorlatilag cukor, gyorsan emésztődik, és a szervezetben cukorrá bomlik, ami gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.

A finomított, egyszerű szénhidrátok gyors elbomlásának hatására megugrik az inzulin- és vércukorszintje, ha pedig hosszú távon követi ezt a reggelizési gyakorlatot, az inzulinrezisztenciához vezethet és növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ha tehát cukrozott instant kását reggelizik, az pont, hogy egészségtelen, nem pedig egészséges, és ha cukor helyett édesítőszert tartalmaz a tasak, azzal sem biztos, hogy sokkal jobban jár. A cukorbetegség elkerülheti, a mesterséges édesítőszereknek azonban egyéb rizikói vannak az egészséges emberek számára, amint azt nem is olyan régen felfedte a WHO.

(Kiemelt kép: R3F / Science Photo Library / AFP)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.