A klímacsúcs előtti utolsó figyelmeztetés: nincs más lehetőség, mint áttérni a környezetbarát energiára

A kezdődő glasgow-i klímavédelmi tárgyalás előtt a politikai vezetőknek be kell látniuk, hogy nincs más lehetőség, mint a szennyező fosszilis tüzelőanyagokról át kell állni a környezetbarát energiára  – írja a Bloomberg publicisztikája. 

2021. október 30., 14:42

Szerző:

Will Mathis, a Bloomberg szerzője szerint a szél és a napenergia a legolcsóbb energiaforrás, ezért tovább kell növelni az ilyen jellegű beruházásokat.

Annak érdekében, hogy a politikai döntéshozók világos képet kapjanak a feladat nagyságáról, az INA (Nemzetközi Energia Hivatal) jelzi, nagy a különbség a jelenlegi éghajlat-politikai ígéretek és a nemzetek által kitűzött megújuló energiatelepítési programok között. Vagyis: a jelenlegi folyamatokkal nem lehet a globális felmelegedést 1,5°C alatt tartani. Az igazság az, hogy legalább négyszeresére kellene növelni, a szél- és napenergia kapacitást 2050-re.

„A megújuló energiaforrások használata az alapja a dekarbonizációs stratégiának" – mondta Brent Wanner, az IEA energia részlegének a vezetője. ”Ha figyelembe vesszük az összes felajánlást, akkor is nehezen lehet elérni a net-zero célt 2050-re."

Mégis hogyan lehetne eljutni a nulla kibocsájtáshoz a megújuló energiaforrások segítségével?



A szél- napenergiát termelő erőművek számát emelni kell és a belőlük nyert folyamatos energiatermelést fenn kell tartani legalább a 2040-es évek végéig, ha azt szeretnénk, hogy egyre több „tiszta” energiánk legyen és kevesebb fosszilis fűtőanyagot égessünk el. Hogy mindez megvalósulhasson, tiszta célokat kell kitűzni. Ekkor a vállalatok elkezdhetik megtervezni a nyersanyagok beszerzését és kidolgozhatják a gyártási infrastruktúra lépéseit. A szél és napsütés ugyan ingyen van, de az energiájukat működtető napelemeknek és turbináknak nyersanyagra van szükségük, köztük a legfontosabb az acél. 2030-ra annyi acélra lesz szükség a nap- és szél- energia projektekhez, mint Amerika éves acéltermelése, amely a negyedik legnagyobb beszállító a világon. A Föld bővelkedik nyersanyagokban, de a vállalatoknak előre kell megtervezniük az eljárási módokat, a panelek és turbinák gyártásárhoz szállításához szükséges kapacitásokat.

„Az ellátási láncolatok kidolgozásához időre van szükség" – mondta Wanner. „Ha el akarunk jutni a célhoz, most kell elkezdeni a munkát."

Egy másik fő szempont az építési helyszín kiválasztása. A hagyományos fosszilis erőművek viszonylag kisebb területet foglalnak el, míg a szél- és naperőművek több kilóméterre is kiterjedhetnek. A Bloomberg NEF gazdasági elemzői által készített tanulmány szerint, ha felépítenék az ideális számú szél és naperőműveket, azzal lefednék Amerika 2%-át és Kína területeinek 3%-át. Ezeket a területek a kormányoknak kell felszabadítaniuk a fejlesztők számára.

„Rengeteg hely van a világon, de ezt már a politikának kell meghatároznia" – mondta Seb Henbest, a Bloomberg NEF vezető közgazdásza.

Mindez nem jelenti azt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok azonnal eltűnnek. 2030-ban is jelentős részét fogják kivenni az energiafelhasználásból. A kérdés az, hogy milyen gyorsan történik ez az átmenet az egyikből a másikba. Ahhoz, hogy 1,5 Celsius-szinten maradjunk, a megújuló energiának a mindennapi életben elsődleges üzemanyagforrásává kell válnia, sokkal gyorsabban, mint ahogy most történik.

A politikai döntéshozók számára feladták a leckét a megújuló energia kapcsán, hogy az évtized végére teljesíteni lehessen, nettó szén-dioxid kibocsátásra tett ígéreteiket. Ez nem jelenti azt, hogy ez a csoda, nem törtéhet meg? Ha egy adott időn belül nem sikerül elérni a célt, van értelme tovább próbálkozni tovább? Mindig van értelme próbálkozni. Legfeljebb a végén gyorsabban kell menetelni – mondta Henbest a BNEF’s-től.

 

(Kiemelt kép: A woman holds up a placard at the start of a "Pilgrims Procession" an opening ceremony to a series of non-violent direct actions being organised by the Extinction Rebellion climate activist action group near the Scottish Event Centre (SEC) in Glasgow, Scotland on October 30, 2021, venue of the COP26 UN Climate Change Conference to be held in the city from October 31. Pilgrimage groups and artists, including members of XR Faith, are walking to Glasgow to raise awareness of the climate crisis and demand a fair deal at COP26 for the Global South as Britain hosts more than 120 leaders in Glasgow, before the UN meeting spends a fortnight tackling the work of deciding how to limit temperature rises to 1.5 degrees Celsius.
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)