Tóth Ákos: Bukás után

2018. április 9., 11:05

Szerző:

Orbán Viktor rendkívüli győzelmet aratott április 8-án, aminek a következményei jelenleg beláthatatlanok. Ami viszont belátható, az rettentő is egyben. A győzelem ugyanis felhatalmazás arra, hogy Orbán Viktor teljesítse választási ígéretét, amely első hallásra talán nem elég konkrét, ám tartani lehet attól, hogy hamarosan nagyon is megfoghatóvá válik: politikai, erkölcsi és jogi elégtételt vesz mindazokkal szemben, akik kissé megkeserítették az életét az elmúlt hónapokban. Ez Orbán választási programja, amely talán még így is nehezebben teljesíthető, mint az a másik ígérete, hogy megvédi Magyarországot, azt ugyanis nincs mitől, nincs kitől megóvni – tőlünk, magyaroktól pedig nem is lehet. És nem is kell.

A kétharmad nagy fegyver: kétharmaddal meg lehet ostromolni a független sajtó még megmaradt szigeteit, ne okvetetlenkedjenek; kétharmaddal neki lehet menni Budapestnek, át lehet szabni a közigazgatási rendszert úgy, hogy ezek az izgága fővárosiak se nagyon kotnyeleskedjenek; kétharmaddal fölmentést lehet szerezni mindenre, fölmentést Kósa Lajos közokiratba foglalt nyolcszázmilliós ajándékára, a Kósa mama sertéstelepére, fölmentést Rogán Antal belvárosi manipulációira és különféle passzióira, fölmentést titkos számlákon lévő milliárdokra, fölmentést Semjén Zsolt gyomorforgató vadászataira, fölmentést Mészáros Lőrinc elképesztő gazdagodására, fölmentést a lány és a vej, Orbán Ráhel és Tiborcz István viselt dolgaira, a közvagyon elsíbolására, fölmentést a mindenre fölmentést adó Polt Péter legfőbb ügyész további fölmentéseire.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A NER, amely a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után megroppanni látszott, él és virul. Benne azzal az ellenzékkel, amely ugyanolyan megszégyenülten, tönkreverten, sértettséggel vegyes megdöbbenéssel fogadta az eredményeket, mint négy évvel ezelőtt,

és benne mindazokkal – magyarokkal szintúgy –, akik a NER-en kívülieknek érzik magukat, és a legutolsó pillanatig megpróbáltak hinni abban, hogy lehet változtatni a helyzeten, és hogy a magát ellenzéknek nevező csoportok is épp ezért a célért dolgoznak. Ott vagyunk a NER-ben mindannyian, igen: mindannyian, akik vasárnap a részvételi adatok láttán egy-két órára megrészegedtek a lehetőségtől, a tavasz frissességétől, akik elvakulnak a saját menekülő terünk, az internet kábító hatalmától, amely egy másik világot tár elénk, a mi közösségünk szövetén át azt a valóságot, amit mi, magunkat NER-en kívülinek hívőkként hinni szeretnénk. Ott vagyunk mi, mindannyian, akik nem veszik észre, hogy ebben az országban mi, magyarok, már nem egy nyelvet beszélünk, a szavaink mást jelentenek, mást értünk alattuk, és hogy az a nyelv, amit Orbán Viktor és társai beszélnek, az a számunkra végtelenül leegyszerűsítőnek tűnő nyelvezet, valójában hajszálpontosan konstruált és egyre szélesebb körben terjed, mostantól már Budapestet is szakadatlan ostrom alá veszi.

Kétséges, hogy ez az ellenzék alkalmas-e a megvédésére. A baloldal például eleve a csírájában fojtott el minden belső kísérletet arra, hogy újraélessze önmagát – kényelmesebbnek tűnt a parlament akolmelegéből cselt vetve buktatni el mindazokat, akik megpróbáltak a kilábalásért valamit tenni. Karácsony Gergely képtelen volt arra, hogy pár hónap alatt pótoljon négy elvesztegetett évet.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A baloldal legutolsó reményt adó kísérlete Botka Lászlóé volt, aki a vidéket akarta megszólítani, amely most már a Fidesz és a második erő, a Jobbik bástyája.

Vissza akarta szerezni a Jobbikhoz vándorló egykori baloldaliakat, az ő nyelvükön akarta megszólítani őket, de kattant a csapda, MSZP-sek csapata külsős erőkkel megtámogatva pillanatokon belül legyűrte őt – Gyurcsány Ferenc legnagyobb örömére. A DK elnöke ugyanis abban a hiszemben és csak azzal a céllal politizál, hogy a demokratikus ellenzék meghatározó vezetőjévé váljon ismét. Ebbéli törekvése csúfosan elbukott, a DK-nak tulajdonított „biztos ötszázezres mag” sehol nincs, személye mindent megtestesít abból a világból, a 2010 előttiből, amelyre tömegesen mondanak nemet a választók. Gyurcsány Ferenc szerepe nemcsak a NER megalapozásában volt kulcsfontosságú, hanem a fenntartásában is az, s ezt a produkciót még sikernek is nevezte a választás éjszakáján.

Fotó: Bazánth Ivola

Elbukott a Jobbik is, amely Simicska Lajos segítségével sem tudta túllépni saját árnyékát – nem lehet egyszerre civilizáltnak tűnni Budapesten és menekülteket kergetni Ásotthalmon, cigányozni Borsodban.

Vona Gábor megérezte ugyan a veszélyt, hogy a Fidesz egy újabb kvótanépszavazásban egyesíti a bal- és jobboldalt a 2018-as parlamenti választás során is – még ha kevesebb menekült akar is belépni Európa területére, mint 2014-ben –, talán ezért hangsúlyozta a Jobbik bevándorlásellenes terveit az utolsó pillanatokban. De ekkorra már elkésett. A Jobbik helyét a szélsőjobboldalon a Fidesz elfoglalta, a centrumhoz Vonáék csak annyira hitelesek, hogy egy-két baloldali és liberális közéleti személyiséget megtévesszenek – az elkövetkezendő hónapokban kiderül, egyben tudják-e tartani a pártot.

Válságba került az LMP, amely a nagy nekikészülés ellenére egy harmadik ciklusra is bennragadt a kispárti státusban. Ráadásul bűnbakként tolja őket majd maga előtt a megmaradt úgynevezett demokratikus ellenzék: lám csak, miattuk van Orbánnak kétharmada, kulcskörzetekben akadályozták meg a győzelmet, mert nem voltak hajlandók visszalépni. Valószínű, hogy a Szél Bernadett és a legmegnyerőbb ellenzéki politikusok egyike, Hadházy Ákos társelnöklete alatt működő párt valóban stratégiai hibákat követett el a véghajrában. Hagyták például, hogy ifjú reménységük, Ungár Péter elszabadult hajóágyúként mozogjon a politikai térben, s valóban lehettek volna kompromisszumra hajlóbbak, de az eredménytelenséget mégsem lehet egyedül az ő nyakukba varrni – közös munka ez, közös felelősséggel.

Fotó: Hernád Géza

Mi meg, magunkat a NER-en kívül hívők, itt állunk, magunkra hagyatottan. Nem ez az ellenzék fog megvédeni bennünket. Nem ez az ellenzék óvja majd a nyelvünket, nem ez az ellenzék segít átmenteni a NER-en kívüli világból mindazt, amit lehet egy majdani, NER-en túliba, amelynek az eljövetele elkerülhetetlen. Ehhez a széttaposott régiek helyett új utakat kell keresnünk, el kell sajátítanunk azt a másik nyelvet, amelyre eddig süketeknek bizonyultunk, hogy legalább párbeszédet folytathassunk egymással, mert akkor talán újra megszerettethetjük a sajátunkét. Rá kell éreznünk, milyen félelmek és indulatok azok, amelyeket nem voltunk hajlandók érzékelni, olvasni, tárgyalni, írni kell, gondolkodni, egymást segíteni, és elvetni végre mindent, mindent, ami szellemi restségre, a renyhe beletörődésre sarkallhat. Ez lesz talán a legnehezebb.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.