Mátyás Győző: Európa küzdelme Orbánnal

2019. február 24., 07:43

Szerző:

Ha jól értjük az Európai Bizottság reakcióját a mi (nép)pár(t)ját ritkító kormányunk Soros-Juncker kampányára, nos megengedhetetlen módon lehazugozták az embert, aki még soha sem hazudott. Persze kicsit visszafogottabban fogalmaztak, lásd; a kormány kampánya egyszerűen hihetetlen, a magyarok tényeket érdemelnek és nem fikciót. Az egész izét meg nevetséges összeesküvés-elméletnek nevezték. És, puff, poénként odamontírozták a tényeket soroló ellenplakátra Orbánt, echte a Soros helyére (húha, kit fogunk ezért diplomáciai raportra rendelni?!).

Történt mindez azért, mert a mi vitéz kormányunk – nem kímélve az adófizetők pénzét – már megint előre megvédett bennünket Brüsszel gonosz terveitől. (A múlt évben 99 milliárd forintét, míg tavalyelőtt 155 milliárdért vívta meg erőt próbáló kommunikációs csatáit a kormány. Vessük össze ezt azzal, hogy például az MTA éves költségvetési támogatása 56 milliárd körül van, de ha az élhetetlen tudósok sokat ugrálnak, hamarosan majd abból is inkább megállítják Brüsszelt).

Ezeken a plakátokon úgy nagyjában és egészében színtiszta valótlanságok vannak a szokásos regiszterben, hogy aszongya Brüsszel illegális migránsparadicsomot akar csinálni a hazánkból. Az Európai Bizottság szokatlanul gyorsan reagált, tételesen megcáfolták a hazugságokat, elmondták, hogy felesleges úgy tenni az Unió tagjaként, mintha a magyarok a Szovjetunióval állnának szemben, meg azt is, hogy a tagországok szuverén fennhatósága alatt maradó határvédelmet éppen erősíteni akarják, eszük ágában sincs ösztönözni az illegális migrációt ésígytovább… De hát mindezeket elmondták már sokszor. (A minap a Politicoban megjelent elemzés mutat rá a magyar hatalomgyakorlók cinizmusára, hiszen a bevándorlás ügyében „az Európai Unió éppen Orbán kompromisszumképtelensége miatt bénul meg”.)

Szóval eddig olybá tűnt, mintha bevett koreográfia szerint zajló előadást néznénk: a magyar illetékesek gyalázkodnak kicsit, a brüsszeliták meg dohognak valamit, de azért félrenéznek, mert hát tudják, belpolitikai használatra dúvadoznak ezek a turulban születettek, aztán a mieink ráerősítenek az anyázásra megint, und so weiter.

De most mintha a Néppárt korifeusai is berágtak volna azon, hogy a magyarok direktben szidalmazzák és rágalmazzák őket. Angela Merkel maximális szolidaritásáról biztosította Junckert, Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke „hamisnak, félrevezetőnek és nem tényeken alapulónak" nevezte a kampányt, Manfred Weber a Süddeutsche Zeitungnak arról beszélt, hogy „Orbán évértékelőjének bizonyos részei és a Juncker-ellenes kampány értetlenséget és haragot váltott ki a Néppártban”. És persze meglebegtették a Fidesz Néppártból való kizárásának lehetőségét.

De hát egyfelől, tudjuk jól, a derék népparti atyafiak éppen pártpolitikai érdekből nem fognak nagyon keménykedni, különösen nem az EP-választás előtt. Másfelől meg Orbán már nagyon is beárazta ezeket a reakciókat, nemhogy számít rájuk, de provokálja is őket, mint azt a Politico cikkében is megállapítja egy EP-képviselő.

Az uniós zsörtölődések belpolitikailag mindig is jól jöttek Orbánnak, segítettek felépíteni annak a bátor népfinak az imázsát, aki rettenthetetlen kurucként, Elios-fénykarddal a kezében vívja szabadságharcát a bennünket euromilliárdokkal leigázni kívánó Unió ellen.

Másfelől meg Orbán olyan, mint régen az egyszeri komcsi, aki jó, hát nem úgy, hanem mert belülről bomlaszt. Meg akarja osztani a Néppártot, s ha felrobbantania nem is sikerülhet, pár tagot azért talán le tud szakítani, hogy megalakíthassa majd a saját széljobb frakcióját, amelynek élén tényleg lehet erős ember.

Európa valóban mély válságban van. A ciklikusan egymásra következő gazdasági természetű krízisekkel jól-rosszul meg tud birkózni, de most ennél komolyabb és mélyebb baj van. Orbán nem téved abban, hogy Európa súlyos érték- és identitásválsággal küzd, ennek pregnáns terméke és elmélyítője éppen maga Orbán Viktor.

Ha Európa megtalálja a módját – nem lesz könnyű –, hogy átvészelje a válságot és újjászülessen, akkor Orbán és politikája, ha el nem tűnik is, de háttérbe szorul, és érdektelenné válik. Ha viszont ez a válság eszkalálódik, Orbánból lehet még a káosz fejedelme.

 

Mivel az Egyesült Államok kormányzata ma azt szeretné – a magyar nép érdekeivel megegyezően –, hogy Magyarország alkotmányos demokrácia legyen, a magyar kormány pedig ezt nem szeretné, halkan kijelenthető, hogy a magyar nép valódi érdekeinek előmozdítását – bár aligha tehet érte bármit – az Egyesült Államok kormányzata szorgalmazza, a magyar kormány pedig nem.
A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.
Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználó  a szolgáltató önkényének ki van szolgáltatva és ezekben az esetekben gyakran sérülnek a szólászabadsághoz fűződő alkotmányos jogok. Nem csak és nem is elsősorban Trump elnökről van szó, hanem nagyon sok névtelen, ismeretlen felhasználó alkotmányos jogairól.
A magyar kormánypropaganda, vagyis az állami talpat vehemensen nyaló sajtó egésze a washingtoni Capitol Hillen zajlott történéseket olyan kifordított logikával, olyan elferdített interpretációval, olyan valóságellenes tálalásban, olyan szemérmetlen hazudozással és olyan lelketlen, lehetetlen, szemfényvesztő álmagyarázatokkal adta elő, hogy még a leginkább elszánt Trump-hívők sem találhatták volna ki ennek forszát, minthogy nem is találták, mert nekik valóságosan is legfeljebb kisebb csúsztatásokra futotta.