Mátyás Győző: Európa küzdelme Orbánnal

2019. február 24., 07:43

Szerző:

Ha jól értjük az Európai Bizottság reakcióját a mi (nép)pár(t)ját ritkító kormányunk Soros-Juncker kampányára, nos megengedhetetlen módon lehazugozták az embert, aki még soha sem hazudott. Persze kicsit visszafogottabban fogalmaztak, lásd; a kormány kampánya egyszerűen hihetetlen, a magyarok tényeket érdemelnek és nem fikciót. Az egész izét meg nevetséges összeesküvés-elméletnek nevezték. És, puff, poénként odamontírozták a tényeket soroló ellenplakátra Orbánt, echte a Soros helyére (húha, kit fogunk ezért diplomáciai raportra rendelni?!).

Történt mindez azért, mert a mi vitéz kormányunk – nem kímélve az adófizetők pénzét – már megint előre megvédett bennünket Brüsszel gonosz terveitől. (A múlt évben 99 milliárd forintét, míg tavalyelőtt 155 milliárdért vívta meg erőt próbáló kommunikációs csatáit a kormány. Vessük össze ezt azzal, hogy például az MTA éves költségvetési támogatása 56 milliárd körül van, de ha az élhetetlen tudósok sokat ugrálnak, hamarosan majd abból is inkább megállítják Brüsszelt).

Ezeken a plakátokon úgy nagyjában és egészében színtiszta valótlanságok vannak a szokásos regiszterben, hogy aszongya Brüsszel illegális migránsparadicsomot akar csinálni a hazánkból. Az Európai Bizottság szokatlanul gyorsan reagált, tételesen megcáfolták a hazugságokat, elmondták, hogy felesleges úgy tenni az Unió tagjaként, mintha a magyarok a Szovjetunióval állnának szemben, meg azt is, hogy a tagországok szuverén fennhatósága alatt maradó határvédelmet éppen erősíteni akarják, eszük ágában sincs ösztönözni az illegális migrációt ésígytovább… De hát mindezeket elmondták már sokszor. (A minap a Politicoban megjelent elemzés mutat rá a magyar hatalomgyakorlók cinizmusára, hiszen a bevándorlás ügyében „az Európai Unió éppen Orbán kompromisszumképtelensége miatt bénul meg”.)

Szóval eddig olybá tűnt, mintha bevett koreográfia szerint zajló előadást néznénk: a magyar illetékesek gyalázkodnak kicsit, a brüsszeliták meg dohognak valamit, de azért félrenéznek, mert hát tudják, belpolitikai használatra dúvadoznak ezek a turulban születettek, aztán a mieink ráerősítenek az anyázásra megint, und so weiter.

De most mintha a Néppárt korifeusai is berágtak volna azon, hogy a magyarok direktben szidalmazzák és rágalmazzák őket. Angela Merkel maximális szolidaritásáról biztosította Junckert, Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke „hamisnak, félrevezetőnek és nem tényeken alapulónak" nevezte a kampányt, Manfred Weber a Süddeutsche Zeitungnak arról beszélt, hogy „Orbán évértékelőjének bizonyos részei és a Juncker-ellenes kampány értetlenséget és haragot váltott ki a Néppártban”. És persze meglebegtették a Fidesz Néppártból való kizárásának lehetőségét.

De hát egyfelől, tudjuk jól, a derék népparti atyafiak éppen pártpolitikai érdekből nem fognak nagyon keménykedni, különösen nem az EP-választás előtt. Másfelől meg Orbán már nagyon is beárazta ezeket a reakciókat, nemhogy számít rájuk, de provokálja is őket, mint azt a Politico cikkében is megállapítja egy EP-képviselő.

Az uniós zsörtölődések belpolitikailag mindig is jól jöttek Orbánnak, segítettek felépíteni annak a bátor népfinak az imázsát, aki rettenthetetlen kurucként, Elios-fénykarddal a kezében vívja szabadságharcát a bennünket euromilliárdokkal leigázni kívánó Unió ellen.

Másfelől meg Orbán olyan, mint régen az egyszeri komcsi, aki jó, hát nem úgy, hanem mert belülről bomlaszt. Meg akarja osztani a Néppártot, s ha felrobbantania nem is sikerülhet, pár tagot azért talán le tud szakítani, hogy megalakíthassa majd a saját széljobb frakcióját, amelynek élén tényleg lehet erős ember.

Európa valóban mély válságban van. A ciklikusan egymásra következő gazdasági természetű krízisekkel jól-rosszul meg tud birkózni, de most ennél komolyabb és mélyebb baj van. Orbán nem téved abban, hogy Európa súlyos érték- és identitásválsággal küzd, ennek pregnáns terméke és elmélyítője éppen maga Orbán Viktor.

Ha Európa megtalálja a módját – nem lesz könnyű –, hogy átvészelje a válságot és újjászülessen, akkor Orbán és politikája, ha el nem tűnik is, de háttérbe szorul, és érdektelenné válik. Ha viszont ez a válság eszkalálódik, Orbánból lehet még a káosz fejedelme.

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.